Foto: Ålö.

Oct 6, 2016

50 miljonersatsningen: Sveriges modernaste robotanläggning i sitt slag


Fjorton robotar svetsar och tio robotar hanterar produkterna. Enligt företagsledningen är den nya satsningen den mest moderna robotinstallationen i Sverige utanför bilindustrin.

Under tisdagen klipptes bandet till den nya robotanläggningen på Ålö i Brännland utanför Umeå. Den nya anläggningen som består av 24 robotar är en uppgradering av den tidigare svetslinjen som gick från halvmanuell till helt robotiserad 2005. Det rapporterar Affärsliv24.

Alö utvecklar och tillverkar frontlastare som exporteras till över 50 länder.

Investeringen i den nya robotsvetslinjen uppgår till 50 miljoner kronor. Satsningen på den nya robotanläggningen har pågått under flera år och den största roboten kan hantera produkter på upp emot ett ton.

Totalt uppgår företagets investeringar i produktionsanläggningen till 150 miljoner kronor.

– Vi gör den här satsningen för att kunna ligga i framkant på en konkurrensutsatt marknad. Det är den mest moderna svets- och robottekniken som finns på marknaden för tillfället, säger Leif Thorwaldsson, vd på Ålö.

Den nya robotanläggningen kommer enligt företaget innebära ett effektiviserat arbetsflöde och mindre belastning på personalen. Företaget har uppgraderat kompetensen bland personalen för att kunna hantera de nya robotarna.

Under invigningen fanns förutom kommunalrådet Hans Lindberg (S) som klippte bandet, även bland annat representanter från Ålös ägare, Altor och Balticgruppen, på plats för att inspektera den nya robottekniken. Leif Thorwaldsson berättar att någon ytterligare robotisering av produktionen på Ålö inte är aktuell i nuläget.

Ålö grundades av Karl-Ragnar Åström redan på 40-talet i Brännland utanför Umeå. Idag har Ålö säljbolag och fabriker i flera länder. Alö Sverige har fortfarande produktion i Brännland och huvudkontor i Umeå. År 2015 uppgick försäljningen till ca 35 000 frontlastare och 42 000 redskap och omsättningen var ca 1 900 MSEK. Idag är det internationella riskkapitalbolaget Altor huvudägare.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT