May 25, 2018

50 år av Mitutoyo i Europa


Ett halvt århundrade med passion för metrologi.

Mätinstrumenttillverkaren Mitutoyo har under hela sin historia varit med i förgrunden när det gäller högkvalitativa handhållna mätinstrument, koordinatmätmaskiner, optiska- och visionmätsystem, hårdhetsprovare och formmätinstrument. Deras automation och Industri 4.0 lösningar räknas vara bland de bästa i hela världen. Nu firar det japanska företaget sitt 50-årsjubileum på den europeiska marknaden.

Mitutoyos historia började 1934 då företagets grundare, Yehan Numata, son till en buddhistisk präst, etablerar ett forskningscentrum i Tokyos Kamata-distrikt med målet att producera Japans första mikrometer. Yehan Numata blev antagen till ”University of California” i Berkeley där hans huvudämne var statistik och tog sin examen i ekonomi.

Numata hyrde ett litet kontor i närheten av Tokyo för att producera en prototypmikrometer. Han byggde ett kalibreringsrum med konstant temperatur och fuktighet. Produktionen av den första modellen var 100 enheter, men hans kvalitetskontroll var så strikt att han tillät att endast 17 av dem skulle säljas.

Under följande år och årtionden ökade mikrometrarnas kvalitet och noggrannhet. Fler handhållna mätinstrument lades till i portföljen: Vernier och skjutmått med mätur, djup- och invändiga mikrometrar, höjdmätare och många fler. Mitutoyos instrument var inte bara framgångsrika på hemmamarknaden. 1963 grundades den första utomeuropeiska avdelning i Nordamerika.

Vid den tiden besökte Yehans son, Yoshiteru, de första två europeiska återförsäljarna i Storbritannien (Draper) och Nederländerna (Hoekstra) och hade redan planer på att etablera ett europeiskt huvudkontor i Tyskland. Vid ett andra besök träffade han Bernd Schrader, ägare av Sartorius Nachf. som senare blev en exklusiv agent i Tyskland, en jämn partner (Sartorius Mitutoyo) och en av de viktigaste distributörerna. 1965 presenterade Herr Nakajima ett Mitutoyo skjutmått, en mikrometer, en indikator och en höjdmätare för Schrader. Schrader och hans team gillade instrumentens kvalitet och såg en chans att introducera dessa på den extremt konservativa tyska marknaden.

På den tiden ansågs japanska produkter vara exotiska och det mycket annorlunda sättet som de presenterades på mässor kallade de inhemska konkurrenterna till handling. Några av dem hotade arrangörerna av mässorna med bojkott om Mitutoyo skulle få fortsätta att presentera sina produkter. Detta fick dock motsatta effekt: potentiella kunder blev allt mer intresserade av den nya marknaden och de skulle snart få uppleva extraordinära produktkvalitet till rättvisa priser.
1968 etablerades slutligen det nya huvudkontoret ”Sampoh” i Düsseldorf som länge varit ett förstahandsval. När företaget grundades var den främsta uppgiften att göra varumärket "Mitutoyo" välkänt på den europeiska marknaden. I de västeuropeiska länderna etablerades agenturer. Samtidigt öppnade Mitutoyo också upp den östeuropeiska marknaden. Men på grund av den politiska situationen i de socialistiska länderna, så var mätmöjligheterna väldigt begränsade. Mitutoyo deltog emellertid i många industrimässor, besökte de statliga inköpsföreningarna etc. Vidare presenterade Mitutoyo sina mätinstrument i demonstrationsfordon, på kundernas premisser.

I slutet av 60-talet och början av 70-talet växte Mitutoyos verksamhet i Europa mycket snabbt, och snart nådde högkvarteret i Düsseldorf sina gränser. 1974 uppfördes en ny kontors- och lagerbyggnad i Neuss-Norf – som allt eftersom byggts ut till dagens storlek.

Sedan Mitutoyos början i Europa har Storbritannien varit en stark marknad, så 1980 bildades ett dotterbolag i Andover/England. Därefter följt av upprättande av säljbolag i Skandinavien och Nederländerna (1981), Belgien (1982), Frankrike (1986), Italien (1987) och Schweiz (1988).

När Warszawapakten kollapsade blev det enklare för Mitutoyo att göra affärer i de tidigare WP-länderna. Dotterbolag bildades i Ungern (1997), Polen och Tjeckien (2002) och senare även i Ryssland och Rumänien (2011). Det senaste försäljningsbolaget grundades i Österrike 2013.

I januari 2010 synkroniserade och stärkte Mitutoyo de samordnade europeiska aktiviteterna genom att inrätta ett europeiskt huvudkontor. Placeringen av Mitutoyo Europe GmbH i Neuss övervakar all verksamhet i Mitutoyos försäljnings-, service- och produktionsanläggningar i hela Europa och närliggande marknader. Ett centralt mål för Mitutoyo Europe GmbH är att främja samordning mellan sina europeiska koncernföretag för att optimera sina försäljnings- och tekniska supporttjänster för att tillgodose kundernas tillfredsställelse.

Mitutoyo CTL Germany GmbH i Oberndorf, grundat 1983, fokuserar enbart på att utveckla kraftfull och lättanvänd programvara för trekoordinat mätteknik. Jiggar och lastsystem, mätspetsar och termiska kabiner omfattas av KOMEG, ett högspecialiserat företag som förvärvades 1997.

Idag representeras Mitutoyo i Europa av 14 säljbolag och generalagenter som täcker de intilliggande marknaderna. Under Mitutoyo Europe GmbHs strategiska inriktning finns det ett stort produktions-, försäljnings- och servicenätverk till kundernas förfogande, med mer än 85 kontor i 33 europeiska länder.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT