Onura Ogbukagu, Hannover Messe.

Feb 1, 2017

På Hannover Messe är framtiden här


På gårdagens presskonferens för Hannover Messe- Industrial Automation, som går av stapeln i Hannover 24-28 april, pratades det Industri 4.0, automation och energi.

Hannover Messe 2017 är det 4.0 som gäller... tekniken finns där säger Onura Ogbukagu, pressansvarig för Hannover Messe. Ett roligt exempel är klädföretaget Adidas som har en så kallad speed factory för "custom made" skor.
Din fot skannas i butiken sedan skickas informationen till en speed factory och efter ett par dagar kommer skorna hem till dig. Detta kan tillämpas inom många andra industrier också, så tekniken finns där nu. 4.0 på riktigt!
Under Hannover Messe så kommer många intressanta ämnen och teman att tas upp. Ett viktigt ämne är vad händer med den arbetande människan när allt mer produktion automatiseras? "Cobots", samarbetande robotar kommer därför att vara ett hett ämne i Hannover. Produkter som har mycket detaljer kommer att kräva människor som jobbar tillsammans med robotar, eller sk cobots, men vad händer med de andra, hur löser vi den problematiken..? Det kommer att diskuteras på plats.

Andra huvudteman eller Business Models som Onura Ogbukagu och Hannover Messe benämner det som är; Predictive Maintenance, det vill säga underhåll där tekniken är utformad för att bestämma tillståndet på utrustning eller maskiner i drift för att förutsäga när underhåll ska utföras. Detta tillvägagångssätt ger kostnadsbesparingar för tidsbaserade förebyggande underhåll, eftersom uppgifter utförs endast när det är motiverat. Smarta Material med bland annat intresanta upptäckter inom nanoteknik är ett stort ämne som kommer att diskuteras och finnas i Hannover i april.

Vatten till Energi

Ett stort och viktigt ämne är Intergrated Energy eller Renewable Energy. Flera intressanta företag inom den industrin fanns på plats på presskonferensen och Christopher Waldén från Energimyndigheten pratade om hur viktigt det är med energi och miljö. Det har satsats 1,4 miljarder på forskning på området och den svenska paviljongen har nu sex stycken företag på plats samt Teknikföretagen.
Några av de företagen fanns på plats under presskonferensen och presenterade sina företag. Bland annat Ferroamp med 20 anställda inom kraft, vind och energi.
"Det är billigare att producera el lokalt då det kostar mer att transportera el än att producera" och Tyskland är en stor och viktig marknad för oss, säger 
Björn Jernström, grundare av Ferroamp. Företaget finns på plats i den svenska paviljongen.

Från höger. Thomas Örnström, Climeon, Niklas Zandelin eze System, Björn Jernström-Ferroamp, Christopher Waldén Energimyndigheten.

Ett annant intressant företag vi fick bekanta oss med är CLIMEON som omvandlar varmvatten till energi "clean energy". En ny teknik som har uppmärksammats världen över. Mer än 50% av energin i världen går till spillo som värme. Detta är en av de största outnyttjade resurser i världen. Thomas Öström, vd, berättar att med Climeon Ocean kan du konvertera den energin till ren elektricitet vid låga temperaturer som tidigare varit omöjligt. Deras produkter tar hand om restenergi från t.e.x. stålindustrin där mycket energi dumpas i vattendrag eller i luften. Stora fartyg kan återanvända det varma kylvattnet från motorerna för att skapa ny energi. Virgin med Richard Branson, har investerat för flera miljoner i deras teknik. Viking Line och SSAB är andra stora företag som har mycket restenergi och drar nytta av denna teknik. 

Tillverkningen av dessa maskiner, som gör detta möjligt, finns i Sverige. Vissa mindre komponenter görs i lågkostnadsländer, men montering och större delar görs i Sverige. Mastec är ett skickligt företag som de har startat ett samarbete med. SLS  AB i Norrköping är ett annat. 

Partnerland 2017

Årets partnerland är Polen. Det är viktigt med partnerland betonar Onura Ogbukagure. Polen är inne i en återindustrialisering och ett perfekt land i sammanhanget. 150 företag från partnerlandet ställer ut under Hannover Messe. 

Svensk närvaro

Sverige hade 1185 besökare och 18 utställare förra året, men de hoppas på att få fler i år, säger Onura.  Det finns platser kvar i den svenska paviljongen, så är du ett företag inom energi eller miljöteknik kanske en plats vore något att fundera över. 

Hermes Award

Hermes Award delas självklart ut igen 2017. Angela Merkel leder öppningscermonin som förra året lockade ca 3 000 besökare. 100 000 euro är första priset. Mässan hoppas på fler svenskar och svenska företag som anmäler sig till tävlingen. 

Missa inte att besöka Young tech industries - unga och mindre företag som har mycket intressanta framtidsprodukter. De är där för att möta marknaden. Framtiden finns ju där, hos de smarta och unga entreprenörerna.

Hannover Messe 24-28 april 

Foto: Svensk Verkstad
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT