3nines vd Oskar Olai. Foto: 3nine.

Jan 31, 2018

Smart industri: Företaget som säljer ren luft till industrin


3nine måste kunna mäta och dokumentera kundens arbetsmiljö, något som är möjligt genom digitaliseringen. Nu är 3nine ett av de nominerade företagen i tävlingen Smart Industri.

För andra året i rad delar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ut pris till små och medelstora svenska teknikföretag som på ett innovativt sätt nyttjat digitaliseringens möjligheter. Prisutdelningen i Smart Industris företagstävling äger rum den 1 februari på IVA i Stockholm.

Ett av de nominerade företagen Smart Industris företagstävling är 3nine, som går från att sälja oljedimavskiljare till ren luft.

3nine utvecklar lösningar för rening av processluft. Den revolutionerande tekniken som är baserad på lamellseparering, möjliggör en extremt hög reningsgrad i ett mycket kompakt format. Till skillnad från traditionell filterteknik, är 3nines oljedimavskiljare förknippade med ett minimum av underhåll.

Varför tror ni att juryn har valt ut er? 

-Vi har under senaste åren jobbat hårt med att förflytta vårt kunderbjudande från att sälja produkter till att tillhandahålla tjänsten ren luft. För att vara trovärdiga i detta måste vi kunna visa på för våra kunder hur deras arbetsmiljö ser ut idag och vilken förbättring vi kan få genom ett systematiskt förbättringsarbete. Digitaliseringen gör det möjligt att mäta, övervaka och dokumentera detta hos våra kunder, berättar 3nines vd Oskar Olai för Svensk Verkstad.

-För vår egna del har vi utnyttjat digitaliseringen genom ett omfattande projekt för att effektivisera processerna mellan avdelningarna på företaget och för att underlätta våra flöden och vår internkommunikation.

-Vi ser också att vi genom detta arbete framstår som ett modernare och mer attraktivt företag för kunder och medarbetare.

Det stora lasset i 3nines digitaliseringsresa har IT- och marknadschef John Elliot dragit tillsammans med ekonomichef Olivia Östling och marknadsassistent Veronica Kullerstrand.

-Som medelstort bolag, tror jag att vi ligger i bräschen, om man jämför bolag inom verkstadsindustrin i Sverige med att ta steget och initiera ett större digitaliseringsprojekt. I vårt fall sträcker det sig igenom hela bolaget allt ifrån produktutveckling, affärssystem, CRM och kunderbjudande, berättar John Elliot.

-I vår första fas, så har vi valt att lägga vår IT-plattform på Microsoft Azure servrar och bytt ut affärssystem och CRM till Microsoft-produkter just för att kunna koppla ihop ERP och CRM och på så sätt jobba mer effektivt med våra flöden.

-Vi har sedan tagit fram en ÌoT lösning tillsammans med HiQ, och ett företag som heter ST-solutions och kan på så sätt erbjuda övervakning på våra produkter och andra viktiga KPIer för kunder som presenteras i ett snyggt webgränssnitt.

-Nästa steg är att flytta över IoT lösningen till vår Microsoft miljö, Och kommer då kunna automatisera flöden baserad på informationen vi får av maskiner ute i drift som kommer kunna skicka service uppdrag, in i CRM/ERP utan att kunden behöver göra något. Detta ser vi som nya affärsmöjligheter som kommer gynna våra kunder, så att de kan fokusera på det de är bäst på, produktion.

IT- och marknadschef John Elliot. Foto: Svensk Verkstad/Johan Sköldberg.

John Elliot är stolt över nomineringen och tycker att det är roligt att IVA uppmärksammat ett mindre företag.

-Digitaliseringen är en stor omställning för många företag och att juryn valt oss, ett mindre företag, är mycket smickrande och ett bevis på att vi gör något intressant inom ett enormt stort område, säger han.

Oskar Olai tillägger:

-Det är väldigt roligt att vårt hårda arbete med att utveckla vårt erbjudande och vår administration de senaste åren uppmärksammas av IVA. Vi har mycket arbete kvar men redan nu börjar vi se effekten av vårt arbete. Jag är väldigt stolt över alla kollegor som varit med och bidragit i våra olika projekt även när de haft fullt upp med sitt ordinarie arbete.

3nine är ett svenskt företag som utvecklar lösningar för rening av processluft. 3nine är delägt av Sagri Development, som är en del av Grimaldi Industri Group, en familjeägd koncern, ägd och ledd av Salvatore Grimaldi. Övriga minoritetsägare är 3nines ledning och anställda, Christoffer Kurpátow och Tommy Henningsson.

Om Smart industri-tävlingen

Syftet är att uppmärksamma små och medelstoraföretag som använder teknik och resurser på smarta och effektiva sätt för att öka sin produktivitet och konkurrenskraft. Tävlingen lyfter goda exempel för att inspirera fler företag att satsa på digitalisering.

  • 3Nine  - Stockholmsföretaget som går från att sälja oljedimavskiljare till ren luft
  • Atacac – ett Boråsföretag inom textilbranschen med både butik och provrum på nätet
  • Fanhultstvätten –  Älmhultsföretaget som följer varje plagg digitalt och erbjuder kunderna en helhetslösning för personalkläder
  • Lundqvist trä – Piteåföretaget som gått från ett traditionellt trävaruföretag till ett där kunden beställer och dokumenterar sitt nya hus på webben
  • Södra Skog –baserat i Växjö och med skogsägare i södra Sverige som kunder har bolaget med hjälp av en app skapat helt nya förutsättningar för kundernas skogsbruk

Prisutdelningen sker vid seminariet ” Små och medelstora företags digitalisering – hur går det egentligen?”. IVA har under 2017 tagit pulsen på digitaliseringen i företag runt hela Sverige. Svar från de över 300 deltagare vid B2B-forum som IVA genomfört runt om i landet kommer att presenteras. Hur digitalisering påverkar ledarskap, kompetensförsörjning och samverkan i små och medelstora svenska företag är några av frågorna som tas upp. 

Vid seminariet medverkar bland andra Danica Kragic Jensfelt, robotforskare och professor i datalogi, KTH, Sara Mazur, Vice President and Head of Research, Ericsson, Ulf Troedsson CEO Siemens Nordic alla medlemmar ur den namnkunniga juryn och Eva Lindström, statssekreterare på Näringsdepartementet.

Första pris är en studieresa utomlands som skräddarsys efter det vinnande företagets inriktning.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT