Aug 14, 2017

3D-utskrivna kugghjul från igus slår standardmaterial


igus utökar sitt utbud av material för tillsatsproduktion med ett andra lasersintringsmaterial.

”Motion plastics”-specialisten igus har utökat sitt utbud för 3D-utskrift och kan nu erbjuda ett lasersintringsmaterial som är särskilt lämpligt för tillsatstillverkingen av kugghjul. Det nya materialet iglidur I6 för selektiv lasersintring (SLS) kataktäriseras av en slitagetålighet som är upp till sex gånger högre än standardmaterialens, vilket därigenom förlänger de rörliga tillämpningarnas livslängd.

Idag är tillsatstillverkningen ett viktigt ämnde inom industrin. Det beror till största delen på att specialdetaljer kan skrivas ut enkelt, kostnadseffektivt och snabbt från enstaka detaljer upp till medelstora satser. Om kunden letar efter ett slitagetåligt, specialtillverkat kugghjul som kan tåla de rörliga tillämpningarnas höga krav, så erbjuder igus 3D-utskriftstjänst en selektiv lasersintring. Processen är mycket exakt och ger detaljerade och noggranna ytor, vilket gör den särskilt lämplig för utskrift av kugghjul. Exempelvis implementeras nu satser med specialkugghjul i fyrsiffriga satser hos igus. Samtidigt satsar kunderna medvetet på tillsatsproduktion med iglidur I3 på grund av kostnadsfördelar och lång livslängd. Nu har lasersintringsmaterialet iglidur I6 utvecklats specifikt för smörj- och underhållsfria kugghjulstillämpningar för att öka kugghjulens livslängd ytterligare. Det nya materialet utökar det befintliga sortimentet av sex Tribo-filament för FDM-metoden, samt iglidur I3 för SLS-processen.

Övertygande resultat i testlabbet för nya kugghjulsmaterialet
Det lokala testlaboratoriet med en golvyta på 2 750 m² visar att det nya kugghjulsmaterialet har en särskilt hög tålighet mot slitage och därigenom en särskilt lång livslängd. I igus testlabb var iglidur I6 överlägset vid jämförelse med andra konventionella material för SLS-utskrift. I testet undersöktes ett snäckhjul vid 5 Nm vridmoment och 12 rpm. Kugghjulet som tillverkats av standardmaterialet för lasersintring, PA12, stannade efter 521 cykler eftersom friktionskoefficienten ökat för mycket. Kugghjulet som tillverkats av det nya lasersintringsmaterialet iglidur I6 visade ett mindre slitage efter 1 miljon cykler och fungerade fortfarande till fullo. I testet kunde också det nya lasersintringsmaterialet iglidur I6 hävda sig ordentligt mot maskinbearbetade kugghjul. Kugghjul tillverkade av POM hade ett totalt slitage efter 621 000 cykler, medan frästa PBT-kugghjul gick sönder efter 155 000 cykler.

3D-utskriftstjänst: beställ online för slitagetåliga kugghjul
Vid beställning av tribologiskt optimerade kugghjul kan kunden förlita sig på 3D-utskriftstjänsten från igus. Gå till www.igus.eu/3ddruckservice, ladda upp STEP-filen med kugghjulet och välj det nya SLS-materialet iglidur I6 för kugghjul. Med ett musklick kan kunden beställa slitagetåliga kugghjul kostnadseffektivt, eller be om en offert. Redan inom 1–3 dagar är det specialtillverkade kugghjulet klart för leverans.

igus GmbH är en världsledande tillverkare av energikedjesystem och polymerglidlager. Det familjeägda företaget som är baserat i Köln finns representerat i 35 länder och sysselsätter 3180 medarbetare i hela världen. 2016 uppnådde igus med motion plastics, plastkomponenter för rörliga tillämpningar, en omsättning på 592 miljoner euro. igus driver de största testlaboratorierna och fabrikerna i sin bransch, för att kunna erbjuda sina kunder innovativa och skräddarsydda produkter och lösningar på extremt kort tid.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT