Nov 18, 2016

3D-printing: Fort och stort från Värnamo


Nytänkare inom 3D. Möt Värnamoföretagen som hittat nya nischer i den heta 3D-printbranschen.

- Vi är ett nytt företag som har funnits i cirka ett år, förklarar en glad Cim Bergdahl från BLB Industries i Värnamo, när vi träffar honom i Innodexhörnan under Elmia Subcontractor. 

Han poserar bredvid ett stort dinosauriehuvud, T-Rex närmare bestämt, printat i BLB Industries egenutvecklade 3D-skrivare.

- Vi bygger 3D-skrivare för riktigt stora saker. Låga volymer men stora saker. Man kan kan säga att vi printar både fort och stort.

- Vi riktar oss mot företag som är intresserade av stora modeller, prototyper och små serier. Det kan vara till exempel verkstadsindustri, byggindustri, medicinindustri. Vi har sålt en skrivare till Indien, som ska användas för att printa kranieimplantat.

BLB Industries printar i plast och kan även ha inslag av till exempel trä eller kolfiber. Cim berättar också att de printar med granulatpellets i stället för tråd. Tråden är ju i själva verket smält pellets, förklarar han.

- Det innebär att vi hoppar över ett steg i processen, vilket gör cirka en faktor tio på priset, säger han.

Dubbla skivarens matningskraft med nya matarhjul från Bondtech

I montern intill står Martin Bondéus på Bondtech, också ett Värnamoföretag.

- Vi har löst problemet med matningen i 3D-skrivare, berättar han för Svensk Verkstad.

- I en vanlig 3D-skrivare så är kraften som matar väldigt nära kraften som går åt, förklarar Martin, och då behövs det bara att den slirar lite så blir det en defekt i detaljen. Säg att du har en utskrift som ska ta 20-25 timmar och så blir det strul efter 22 timmar?

- Jag har 25 års erfarenhet av produktutveckling och nu har jag utvecklat dubbla matarhjul till 3D-skrivare. Det innebär dubbelt så hög matningskraft och även en överkapacitet som gör att man kan köra fortare.

- Matarhjulen säljer jag som uppgraderingspaket till befintliga skrivare. De fungerar oavsett materiel: trä, gummi, kolfiber. Hittills har jag sålt 1800 enheter, avslutar Martin Bondéus.

Toppbilden: - Vi har en av världens snabbaste och största 3D-skrivare. Ingen annan kan printa en sådan här stor T-Rex lika fort, säger Cim Bergdahl på BLB Industries.

Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT