Foto: Digital Metal.

Dec 11, 2017

3D-printföretaget Digital Metal expanderar och nyanställer


Bygger ut lokalerna i Höganäs och rekryterar flertalet ingenjörer och tekniker.

Digital Metal är först i världen med att serietillverka industriella 3D-skrivare för produktion av små detaljerade komponenter i stora volymer. Tack vare en unik patenterad teknik går det Höganäsbaserade företaget i bräschen för additiv tillverkning av metallkomponenter.

Digital Metals egenutvecklade 3D-skrivare möjliggör tillverkning av komplexa föremål med hög precision och ytfinhet. Företaget erbjuder även tillverkning av metallkomponenter. Bland kunderna finns världsledande teknikföretag som Honeywell, Koenigsegg, Mectron, Montfort Watches, CETIM (the French Technical Centre for Mechanical Industries) och Volvo. 

Efter kraftig tillväxt under det senaste året rustar Digital Metal för utbyggnad av verksamheten, både i produktionsyta och antal anställda. I första hand söker företaget sex ingenjörer och tekniker för utveckling av material och maskiner. Även en säljrepresentant kommer att rekryteras.

Det unika med Digital Metals metod är att komponenterna skrivs ut och värmebehandlas, det vill säga sintras, istället för smältas ihop med laser. Tekniken kallas binder-jetting och ger en bättre upplösning och detaljrikedom. Dessutom är produktionshastigheten väsentligt högre än för andra 3D printing-tekniker.

– Tack vare det stora intresset påbörjar vi nu serieproduktion av våra maskiner, säger Ralf Carlström, VD på Digital Metal. Den första omgången kommer att bestå av sex nya printrar som innehåller den senaste automationselektroniken. Vi har även minskat storleken på maskinen, vilket gör den mer lättplacerad. Samtidigt uppgraderar vi vår befintliga maskinpark till den senaste tekniken.

Produktionsanläggningen och kontoret i Höganäs byggs ut med 50 procent. Projektet omfattar även installation av ett nytt ventilationssystem och en väsentlig utbyggnad av kompressions- och kylningskapaciteten, vilket gör att Digital Metal fördubblar sin kapacitet att värmebehandla, det vill säga sintra, komponenter. Man bygger också ett separat rum för kvalitetskontroll och ett avskilt utrymme för utskrift med material som kräver särskild hantering.

– Genom att utveckla materialsortimentet öppnar vi för nya samarbeten med företag inom framför allt flygindustrin, som kräver komponenter som tål extremt höga temperaturer, tillverkade av så kallade superlegeringar, säger Ralf Carlström.

Digital Metal grundades 2012 och har sitt huvudkontor i Höganäs. Företaget är en del av Höganäskoncernen, världsledande inom tillverkning av metallpulver

  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    77
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT