3D-printad jaktkniv. Foto: 3D MetPrint.

Oct 19, 2018

3D-printad jaktkniv från Älmhult


Det är 3D-printföretaget 3D MetPrint som designat och tillverkar stålkniven som är "printad" i ett enda stycke.

3D Metprint i Älmhult har designat en jaktkniv som genom 3D printing-tekniken har kunnat ges en unik utformning.

-Materialet är rostfritt stål i kvalitet 17-4PH och tekniken vi använder är lasersmältning av ett fint metallpulver där tunna lager om 0,04 mm smälts samman. Underlaget som används är en CAD-modell som efter printberedning skiktas i dessa tunna skikt som sedan tillverkas ett i taget, berättar företagets vd Erling Svensson.

-Inuti skaftet framträder ett jaktmotiv som består av en räv som iakttar sitt byte, en hare. Hela kniven, inklusive bladet, är printat i ett stycke, därefter värmebehandlad och polerad. Kniven finns i en väldigt begränsad upplaga och kan vara en fin gåva vid högtider, ett unikt samlarobjekt eller en exklusiv ”give away” i affärssammanhang.

Älmhultsföretaget 3D MetPrint tillverkar stålkomponenter genom 3D-printning, vilket innebär att kundens CAD-modell delas upp i skikt om 0,04 mm (25 lager per mm) och tillverkas lager för lager genom sammansmältning av ett metallpulver med hjälp av laser. Metoden innebär att komplexa geometrier kan tillverkas, det finns inga begränsningar som till exempel vid konventionell bearbetning, berättar företagets vd Erling Svensson.

-Byggvolymen är 250 x 250 x 300 mm, ytfinheten är bland det bästa i branschen, repeternoggrannhet och måttnoggrannhet är väldigt hög vilket innebär att de allra flesta komponenter vi tillverkar kan användas utan kostsam efterbearbetning, säger Erling Svensson till Svensk Verkstad. Materialen vi använder för närvarande är verktygsstål 1.2709 samt rostfritt stål 17-4PH.

-Vi har idag kunder inom många områden, exempelvis stora industriföretag såsom Volvo Personvagnar, ASSA Abloy, IKEA, VBG, NIBE har upptäckt fördelarna med att snabbt få fram prototyper och specialkomponenter utan att behöva vänta i veckor och månader på dyra verktyg och fixturer. Detta snabbar upp utvecklingsprocessen och möjliggör en snabbare ”Time to market”, säger Erling Svensson. Framtagningstiderna är väldigt korta , normalt levererar vi ut inom en vecka, ofta så snabbt som en eller ett par dagar.

3D MetPrint fokuserar på metoden Direct Metal Printing (DMP) och har skrivare levererade av 3D Systems.

DMP
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT