Bredda bilden

Foto: Bredda bilden/Emilia Jiménez-Bergmark.

Jun 11, 2019

34 miljoner till kunskapslyft inom svensk tillverkningsindustri


Den största satsningen i sitt slag i Sverige.

Stiftelsen för kunskap och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) besöker den 11 juni Västerås för att skriva under ett avtal som ger Mälardalens högskola (MDH) 34 miljoner kronor för att stärka kompetensutvecklingen i svensk tillverkningsindustri inom digitalisering, effektivitet och hållbarhet. 

Exempel på företag som varit involverade i kartläggning av vilka behov som finns är ABB, Bombardier, Volvo CE och Scania.

Satsningen, som går under projektnamnet Premium, bedrivs av MDH i samarbete med Jönköpings tekniska högskola (JTH) och har till syfte att skapa ett kunskapslyft inom tillverkningsindustrin i Sverige. 

– Rätt kompetens är avgörande för företagens överlevnad och Sveriges konkurrenskraft. Grunden för Premiums utveckling av kurser kommer från behovet av ny kompetens inom industrin till följd av den snabba teknikutvecklingen, och kopplas till starka forskningsmiljöer på MDH och JTH. Därmed skapas en länk mellan forskning, utbildning och nytta för företagen, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.

Kurserna ges i flexibel form, vilket gör att studier och arbetsliv kan kombineras. Kurserna delas in i fyra fokusområden: industri 4.0 (den nya uppkopplade industrin), effektiv utveckling, flexibel och förändringsbar produktion samt hållbar produktion.

– Satsningen på Premium är den största i sitt slag i Sverige. KK-stiftelsens beslut att finansiera Premium med 34 miljoner kronor gör att vi kan ge 21 kurser under de kommande fyra åren. Det livslånga lärandet kommer att vara avgörande för Sveriges konkurrenskraft framöver och vi på MDH har en viktig roll att fylla. Vi satsar på flexibla kurser även inom mjukvaruutveckling - Prompt - och framtidens energi - FutureE, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

På plats vid avtalsskrivningen är Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen, Paul Pettersson, rektor vid MDH samt Jessica Bruch, projektledare Premium.
 • Oct 23, 2019

  Stabilt resultat för ABB

  Nyheter Framförallt stabilt inom elektrifiering medan det blåser motvind inom robotik och automation.
  69
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  363
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  449

 • Teknik

  Avstickning med hög produktivitet

  Nytt revolutionerande system för spår- och avstickning med högre produktivitet och förbättrad rakhet, ytjämnhet och livslängd.
  3