På bilden syns en näst intill identiskt ekipage som det Wist och SLP kommer att leverera till Kaunis Iron. Foto: Wist.

Mar 22, 2018

30 stycken 90-tons malmlastbilar ska levereras till svensk gruvsatsning


Affärer och fler arbetstillfällen i norr när Kaunis Iron ska köra igång gruvverksamheten i Kaunisvaara utanför Pajala.

Gruvbolaget Kaunis Iron har tecknat ett åttaårigt kontrakt med Volvo Lastvagnars återförsäljare Wist Last & Buss innefattande leasing av omkring 30 stycken malmtransportekipage. Det framgår av ett pressmeddelande.
Malmekipagen är byggda för 90-tons bruttovikt och består av Volvo FH16 med 750 hk, 10*4 med påbyggnation av SLP i Övertorneå, samt 5-axlad sidotippande vagn, också från SLP i Övertorneå.
 
-Vi på Wist och Persson Invest är väldigt glada att ha fått förtroendet till ett långsiktigt samarbete med Kaunis iron. Med affären befäster Wist sin ställning i Pajala, vilket betyder säkrade arbetstillfällen över många år. Vi ser fram emot att tillsammans med SLP och Kaunis iron utveckla och optimera transportlösningen, säger Mats Karlsson Ek, VD på Wist Last & Buss. 
-Gruvor är en extremt tuff miljö för lastbilar och jag ser förtroendet vi fått som ett bra betyg på att våra produkter är väldigt robusta och samtidigt levererar hög produktivitet, säger Stefan Strand, VD på Volvo Lastvagnar Sverige.

Ekipagen måste också anpassas för att klara de påfrestningar de utsätts för. Påbyggnad och vagnstillverkning kommer att ske lokalt i Norrbotten, närmare bestämt på SLP i Övertorneå.

-SLP är med vår produktionsanläggning i Övertorneå en kompetent och erfaren byggare av släp och påbyggnader. Att få vara med i denna satsning känns därför extra bra och att det blir släp från Tornedalen som rullar ut från Kaunisvaara. Vi ser fram emot att vara med och leverera funktionella och säkra ekipage för transport av malm i många år framöver,  säger Karin Prytz, vd på SLP, till Svensk Verkstad.

-SLP har sedan flera år ökande volymer, men detta innebär självfallet ytterligare en stark ökning av produktionen i Övertorneå. Detta kommer att ge flera arbetstillfällen men även säkra befintliga jobb, säger Karin.

Även Wist Last & Buss räknar med fler arbetstillfällen. Till Norrbottens Affärer säger vd Mats Karlsson Ek att han gissar att man behöver anställa fem till sju mekaniker.

-Vi kommer också att behöva bemanna upp och jobba andra arbetstider, för den här verksamheten rullar ju dygnet runt. Det här gör att vi kommer att växa, säger han.

Kaunis Iron ska trafikera sträckan Kaunisvaara-Pitkäjärvi sju dagar i veckan, dygnet runt med de 90-tons malmekipage som affären omfattar. Det ger en volym på cirka två miljoner ton malm per år.

- Vi startar ett eget malmtransportföretag och nu när avtalet är på plats kommer vi omedelbart att påbörja rekrytering av chaufförer och tjänstemän. Vi räknar med att behöva anställa mer än 100 personer, säger Per-Erik Lindvall, styrelseledamot i Kaunis Iron.

Det kommer att etableras en trafikledningscentral på sträckan mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi. När produktionen nått ca två miljoner ton per år kommer det behövas omkring 120 lastbilschaufförer. Transporterna är planerade att starta i slutet på juli 2018.

SLP i Övertorneå tillverkar allt från chassier och hjälpramar till flak i sina manuella svetsstationer. En ny ytbehandlingsanläggning togs i drift i mars 2015 och all hantering mellan bläster och lack sker inomhus, för bästa tänkbara slutresultat. I de svetsade konstruktionerna används enbart högkvalitativa slit- och konstruktionsstål. Efter godkänd lackering flyttas produkterna till montageavdelningen där erfaren personal startar det sista steget till färdig produkt. Endast kvalitetskomponenter används för att säkerställa funktionalitet och tillgänglighet. SLP erbjuder även service, reparationer och reservdelar i den 7000 kvm stora anläggningen i Övertorneå.

Wist Last & Buss är Nordens största fristående återförsäljare av Volvo lastbilar och bussar och består av två bolag. Wist Last & Buss AB i Sverige med 19 anläggningar från Kiruna i norr till Köping i söder och Wist Last & Buss AS i Norge med 15 anläggningar från Mo i Rana i norr till Volda i söder. Bolagen omsätter ca 2 miljarder kronor och har 600 medarbetare. Wist Last & Buss ingår i AB Persson Invest som driver verksamheter inom bilhandel, hyvleri, skogs- och fastighetsförvaltning. 

 

SLP
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT