Volvo Cars elbil-1

Till år 2025 planerar Volvo Cars att bilförsäljningen till 50 procent ska bestå av rena elbilar, 50 procent hybrider. Foto: Volvo Cars.

Oct 18, 2019

Brådskande: 30 000 ingenjörer inom fordonsindustrin i Sverige behöver fortbildas


För att klara omställningen till eldrivna och självkörande fordon.

Fordonsindustrin står inför en stor omställning när branschen går mot eldrivna, uppkopplade och självkörande fordon. Enligt en rapport, från Västra Götalandsregionen med flera, behöver över 30 000 ingenjörer inom industrin i Sverige vidareutbildas de kommande fem åren. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Det är brådskande att utbilda personalen inom industrin, menar Hans Fogelberg som är regionutvecklare på Västra Götalandsregionen.

Fordonsindustrin är viktig både för ekonomin i Västra Götaland och för hela den svenska ekonomin. I Västsverige är 40 000 direkt anställda inom industrin. I hela Sverige är cirka 140 000 personer direkt anställda inom fordonsindustrin.

För att klara av den omställningen behöver bland annat ingenjörer ha ny kompetens inom till exempel eldrift. Kostnaden för det ligger på över fyra miljarder kronor, enligt rapporten.

Det är viktigt att vidareutbilda de befintliga ingenjörerna inom industrin, säger Hans Fogelberg till Ekot.

– Det tar ganska lång tid att bli en duktig ingenjör inom fordon, det tar kanske 20 år. Då är det väldigt mycket mer effektivt att vidareutbilda med de bitar som saknas än att vänta in en helt ny generation ingenjörer som kanske är duktiga på mjukvara men som inte kan fordonsteknik.

Utbildningen måste ske samtidigt som ingenjörerna fortfarande jobbar på företagen.

– Det måste ske under den tiden som de här personerna fortfarande är nyckelpersoner i tillverkningen och utvecklingen. De har inte så mycket tid att lägga på detta, säger Hans Fogelberg.

Men omställningen skapar också möjligheter.

Nya jobb kan skapas och Sverige kan bli världsledande, säger Fredrik Sidahl, som är vd på FKG - Fordonskomponentgruppen.

– Om vi håller fast vid den utvecklingen som vi har i Västsverige så kommer vi utgöra ett kluster på jordklotet jämförbart med "Silicon Valley". Det här har börjat bra och här i Västsverige vill man vara. Det attraherar den bästa kompetensen, säger han till Ekot.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    116
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT