288 robotar i fabriken i Oskarshamn
I Oskarshamn ligger en av Europas modernaste fabriker. Alla robotar är bestyckade med verktygsväxlare vilket ökar flexibiliteten och kapaciteten.
Effektivt utnyttjande av industrirobotar kräver verktygsväxlare, det visar erfarenheterna från den nya karossanläggningen på Scania i Oskarshamn. Vid val av leverantör är kvalitet och support avgörande faktorer.
På Scanias anläggning i den svenska kuststaden Oskarshamn tillverkas samtliga hytter för lastbilskoncernens europamarknad. Fem verkstäder arbetar i sekvens, pressning, kaross, grundmålning, täcklack och montering.
Hösten 2016 startades den nya karossfabriken upp, 33 000 kvadratmeters golvyta. De helt nya modellerna S och R tillverkas här, inte en plåt är densamma som i de tidigare.
Anläggningen är en av Europas modernaste. Arbetsmiljön är lugn, luften ren, säkerheten hög, ljudnivån låg. Den höga graden av robotisering är inte bara en förutsättning för Scanias produktionsvolymer och ekonomisk hållbarhet utan också för deras erkänt höga och jämna kvalitet.
Jörgen Boman, robotspecialist på Scania:
– Karossanläggningens 288 robotar är alla bestyckade med RSPs verktygsväxlare, antingen automatiska eller MQC. Produktionskapaciteten har dubblerats.
De 172 automatiska växlarna består uteslutande av modellen TC480, utformad för laster upp till 500 kg och vridmoment motsvarande 5000 Nm.
Modulariteten är långtgående och bestyckningen kan innefatta allt från materialhantering till limning och punktsvets. Förkortningen MQC står för Manual Quick Changer, vilka används för att underlätta manuella verktygsbyten.
Vid valet av verktygsväxlare var kvalitet och tillgång till service och support viktiga faktorer. Jörgen Boman konstaterar:
– Under två år körde vi en test med en 480-växlare, inget behövde åtgärdas. Från RSP har vi tillgång till utbildning och snabb support. Om vi kör sönder något har vi en reservdel inom fyra timmar med taxi. Service och supportverksamhet är starka kort.
– Dessutom är våra tidigare anläggningar bestyckade med RSPs verktygsväxlare. Varför används verktygsväxling? Det uppenbara svaret är att det möjliggör att mer arbete kan
utföras av färre robotar och därmed krävs lägre investeringar. Men effekterna är mer långtgående än så:
– Automatiska växlare sparar plats, ytterligare robotar kräver större yta. Utan verktygsväxling krävs också mer hantering vilket i sin tur leder till fler fixturer, större avstånd, fler överlämningsställen, etcetera. Det blir som en snöboll som rullar, växer och växer.
Under 2011 påbörjade Scania arbetet med att utforma den nya karossanläggningen. En arbetsgrupp från olika delar av företaget med kompletterande kompetenser tillsattes.
– Vi frågade oss vilken utrustning som skulle behövas för att producera den nya karossen, olika alternativ övervägdes. Vilka robotar krävs? Hur ska de vara bestyckade? Under arbetets gång förändras saker. Vi frågade oss också var leverantörerna fanns, om vi tidigare fått bra support, finns svensk representant?
Och slutsatsen ifråga om verktygsväxling?
– Vi kör på RSP än en gång, avslutar Jörgen Boman.
-
Jan 22, 2021
Generationsväxling hos Helge Nyberg
Nyheter "Ser fram emot att driva familjeföretaget vidare"
-
Jan 22, 2021
Interroll plockar ny vd från Thyssenkrupp
Nyheter Tar över när nuvarande vd går i pension.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 22, 2021
Nu har de första plåtarna valsats med nya styrsystemet
Branschnytt Lyckat samarbete gav behovsbaserat styrsystem på Outokumpu.
-
Jan 22, 2021
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Teknik Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar. -
Jan 21, 2021
Indutrade förvärvar Tecno Plast
Nyheter Tysk leverantör av single-use produkter och specialslang.
-
Jan 21, 2021
Väderstad bygger nytt fabrikscenter för 125 miljoner
Nyheter Ska stå klart 2022. -
Jan 21, 2021
Jobro förvärvar verkstadsföretag i Jönköping
Branschnytt Ska tillsammans bli en stark europeisk aktör inom komplexa plåtdetaljer.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Nynas med 90 år på nacken
I veckan avslutades en av Sveriges största rekonstruktioner. Företaget grundat av Axel Ax:son Johnson fick som Sveriges första raffinaderi stor betydelse under andra världskriget och för bilismens framväxt.
-
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar.
-
Bättre glid med norelems nya sortiment av glidlager
Ett nytt sortiment med glidlager för rundbord, med två olika versioner.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.