Mar 8, 2016

250 robotar från ABB Västerås till Mercedesfabriken


ABB ska leverera drygt 250 robotar till Valmet Automotive för användning i deras fabrik för Mercedes-Benz GLC SUV i Uusikaupunki, Finland. Robotarna tillverkas i ABB:s fabrik i Västerås och leveransen omfattar även delar av funktionspaketerbjudandet inom punktsvets från Robotics applikationscenter i Göteborg.

ABB:s största robotlinje IRB 8700, lanserad i november 2015, ingår också i ordern.

Ordern är den största hittills på industrirobotar i Finland. Valmet Automotives totala antal ABB-robotar kommer därmed att öka till mer än 500.

I en kommentar till Svensk Verkstad uppger Stefan Drakensjö vid ABB Robotics framförallt tre styrkor som bidragit till att ABB vunnit denna order i tuff konkurrens:

- Vår robot är ledande inom prestanda och total ägandekostnad. Vi fokuserar på kundnärhet både före, under och efter projektet. Dessutom kan vi addera värde med processkunskap och erbjuda en kundanpassad punktsvetslösning ovanpå robotprodukten, det vill säga i detta fall svetsskåpen som levereras från vårt Applikationscenter inom punktsvetsning i Mölndal.

Stefan Drakensjö vid ABB Robotics. 

Intelligent tillverkningsteknik i nybyggd fabrik 

Den nyligen aviserade tillverkningslinan i en nybyggd fabrik omfattar både huvudlinan och celler för delmontage. De nya robotarna ska hjälpa höja den finska fordonstillverkarens flexibla tillverkning och bidra till att optimera produktiviteten såväl som ledtiderna.

- ABB:s flexibla och intelligenta tillverkningsteknik ska hjälpa Valmet Automotive att minska investeringskostnaden, öka produktiviteten och svara snabbare på marknadens krav, säger Pekka Tiitinen, global chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion. Att höja industriell produktivitet är en av de viktigaste drivkrafterna i ABB:s strategi Next Level.

ABB:s robotlösningar garanterar kunder som Valmet Automotive en överlägsen effektivitet i sina tillverkningsprocesser och hjälper dem att bygga bilar med högre precision i svetspunkterna, snävare toleranser samt högre och jämnare tillverkningskvalitet generellt.

Ordern omfattar robotfamiljen IRB 6700, lanserad 2013, som är robustare och 15 procent energieffektivare än sin föregångare. Underhållet har också förenklats, vilket ger den marknadens bästa prestanda med lägsta totala ägandekostnad i sin klass (150-300 kg).

Den robusta robotfamiljen IRB 6700 tillverkas och levereras från ABB Robotics fabrik på Finnslätten i Västerås.

ABB:s största robotlinje, IRB 8700, vilken lanserade i november 2015 och har en räckvidd på 3,5 meter och klarar upp till 800 kilos last, ingår också i ordern.

Svetsskåpen tillverkas och levereras från ABBs Applikationscenter inom punktsvets i Mölndal.

Made in Germany blir Made in Finland 

Det var i slutet av förra året som Valmet Automotive fick tillverkningskontraktet för nya Mercedes GLC SUV. Fabrikerna går för fulla treskift i Tyskland och Mercedes behövde extra kapacitet. Så från och med 2017 flyttas tillverkningen till Valmet Automotive i till Uusikaupunkti Finland. Där byggs sedan 2013 Mercedes A-klass. Made in Germany blir alltså Made in Finland istället.

Nya Mercedes GLC med karaktäristisk SUV-front, ersätter tidigare GLK-serien.

ABB:s affärsområde Robotics www.abb.com/robotics ) är en ledande leverantör av industrirobotar och tillhandahåller även robotprogramvara, kringutrustning, modulära tillverkningsceller och service för tillämpningar som svetsning, hantering, montering, målning och ytbehandling, plockning, packning, palletering och maskinbetjäning. Viktiga marknader inkluderar bilindustrin, plast- och metalltillverkning, guteriindustrin, elektronikindustrin, tillverkning av verktygsmaskiner samt läkemedels- och livsmedelsindustrin. Ett tydligt fokus på lösningar hjälper tillverkare förbättra produktivitet, produktkvalitet och säkerheten i arbetsmiljön. ABB har installerat mer än 250 000 robotar världen över

Foton: ABB och Mercedes.

ABB Sverige
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT