Jun 15, 2017

25 man på plats från ytskyddsföretaget i en av Sveriges största industrisatsningar


Bara rörbryggorna omfattade 18.000 kvm ytbehandlad stålyta.

Ett gigantiskt industriprojekt som satt bruksorten Värö och Sverige på världskartan. Med en investering om 4 miljarder kronor har Södra Cell Värö nästan fördubblat sin massakapacitet, från 425.000 ton till 700.000 ton per år och fabriken är därmed en av de fem största producenterna av barrsulfatmassa i världen.

En av entreprenörerna i projektet var ytbehehandlingsföretaget Alucrom som haft 25 man igång inne på massabruket för diverse ytbehandlingsuppdrag under investeringsperioden. 

-Vi har ett ramavtal med Södra Cell, Värö Bruk och utför all ytbehandling på plats. Normalt är vi 4 personer på plats året runt, men under detta gigantiska projekt ökade vi personalstyrkan upp till 25 personer som mest, säger Bengt Stewall, marknadschef för Alucrom, till Svensk Verkstad.

-När det gäller rörbryggorna som nytillverkades i projektet så ytbehandlades dessa på vår anläggning i Nyvång/Helsingborg. Totalvikten på rörbryggorna var 900 ton stål och ca 18 000 m² stålyta ytbehandlades.

Allt ytbehandlingsarbete har utförts enligt SSG (Standard Solutions Group) och deras ytbehandlingsstandard specialanpassad för papper och massaindustrin.

-Projektet visar att SSGs ytbehandlingsstandard fungerar i verkligheten och inte bara i teorin, säger Bengt Stewall. Alucrom sitter med som ledamot i SSGs ytskyddskommitté som enda entreprenör. Kommitténs uppgift är bland annat att uppdatera befintlig standard inom ytbehandlingsområdet.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf närvarade vid invigningen av Södra Cell Värö i slutet av 2016.

Utbyggnaden av Värö betyder mycket för regionen, både ekonomiskt och för sysselsättningen. Värö är i och med detta ett av världens största barrmassabruk, vilket sätter orten Värö och Sverige på kartan. Utbyggnaden har bidragit till 20 nya tjänster på Södra Cell Värö och 220 nya tjänster inom skog och transport.

Alucrom AB, etablerat 1953, är en av Sveriges största entreprenörer inom korrosionsskydd, blästring, rostskyddsmålning samt industrimålning. Med lång erfarenhet av blästring- och målningsarbeten utför företaget all slags rostskyddsmålning och industrilackering på stål både i målningsstationerna i Sverige, Finland och Polen samt som entreprenader i fält på kundernas anläggningar och objekt över hela Sverige och utomlands.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT