Nov 10, 2017

24 V-axel med elektrisk hållbroms


SCHUNK bygger ut sitt mekatroniska 24 V modulsystem genom att erbjuda ett viktigt tillval som gör det ännu enklare att byta från pneumatiska lösningar till smart 24 V-teknik.

De ultrakompakta SCHUNK ELP linjärmodulerna för 24 V kan nu fås med elektriskt aktiverad hållbroms. Vid strömavbrott ser hållbromsen till att linjärmodulen behåller sin position och förhindrar att vertikalt riktade axlar oavsiktligt faller ned i arbetsområdet. Hållbromsen kan jämföras med pneumatiskt aktiverade tillhållarlås som förhindrar skador på människor, delar och systemkomponenter. Hållbromsen gör det möjligt att använda säkerhetsfunktionen STO (Safe Torque Off). Det går även att stoppa linjärmodulen i högsta hastighet. Hållbromsen har lång livslängd och drivs helt av 24 V spänning och kan vid behov eftermonteras på befintliga SCHUNK ELP linjäraxlar. Den är speciellt lämplig för system som ofta kopplas till och från. Hållbromsen finns i två storlekar med hållkrafter på 70 eller 180 N.

Ny standard för monteringsautomation

Med 24 V-teknik och integrerad, automatisk inlärningsfunktion sätter SCHUNK ELP linjärmoduler ny standard inom monteringsautomation. I stället för att justera en ventil som på pneumatiska moduler, eller ladda nya sekvenser som på eldrivna moduler, definierar den linjärt direktdrivna ELP-modulen ändläget mekaniskt och reglerar utskjuts- och indragningshastigheten via två roterande vinkelgivare. Den automatiska inlärningsfunktionen tar hand om resten. Programmeringen kan utföras med bara två till fem slagrörelser. Under inlärningsprocessen beräknas högsta möjliga hastighet för den aktuella nyttolasten. Själva rörelseprofilen är rampformad, vilket innebär att enheten automatiskt accelererar och bromsar beroende på den övergripande slagrörelsen. Det betyder att stötar, vibrationer och okontrollerad drivning är helt uteslutna vid modulens maximala hastighet. Om komponentens vikt förändras under processen justerar axeln automatiskt sin rörelseprofil inom ett fåtal slagrörelser utan att användaren behöver ingripa. Eftersom styrningen sker via digitala in- och utgångar är SCHUNK ELP kompatibel med alla styrenheter och kan enkelt ersätta pneumatiska moduler. I kombination med SCHUNK EGP gripdon för små detaljer och SCHUNK EGS rotationsgripmoduler finns nu ett modulsystem som kan användas för implementering av kompletta monteringslösningar baserade på 24 V-teknik.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT