200 miljoner till morgondagens undervattensrobotar
En unik svensk satsning på nästa generations undervattensrobotik. Deltagarna möttes för en workshop i Saab Dynamics lokaler i Motala.
SMaRC (The Swedish Maritime Robotics Centre) är ett unikt samarbete mellan akademi, industri och myndigheter med syftet att ta fram nästa generations undervattensrobotik. Under fyra dagar möttes deltagare under en workshop i Saab Dynamics lokaler i Motala. Involverade doktorander, handledare och forskningsingenjörer visade upp sina projekt och presentationer varvades med föreläsningar, diskussioner och demonstrationer. Dessutom visade Saab upp en del av sin undervattensverksamhet.
Projektet inleddes i mars 2017 och sträcker sig till december 2024. Det är en satsning med en budget på 200 miljoner kronor med finansiering från Stiftelsen För Strategisk Forskning. Totalt rör det sig om 16 delprojekt där forskningsingenjörer och doktorander vid Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms Universitet och Göteborgs Universitet utvecklar funktioner, komponenter och lösningar inom undervattensrobotik. Övriga parter i SMaRC är FMV, FOI, Marin Mätteknik och Saab, vilka bidrar i form av kravställningar, resurser och kunskap.
Projekten kommer i slutändan att demonstreras på två undervattensrobotar, dels LoLo – en så kallad long-range and long-endurance-demonstrator, en undervattensrobot med lång räckvidd som ska kunna köras i undervattensläge under lång tid, samt en mindre robot med en vikt på under 20 kg där fokus snarare ligger på att skapa lösningar till en prisvärd och enkelmanövrerad farkost och som dessutom ska kunna opereras i svärm. Demonstratorerna byggs som öppna system vilket ska möjliggöra att forskarna ska kunna integrera sina hård- och mjukvaror i farkosterna på ett smidigt sätt. Dessutom har projektet tillgång till andra demonstratorer i form av undervattensfarkoster från Saab, Marin Mätteknik och Göteborgs Universitet.
Fokus för forskningen inom SMaRC är de industriella och samhälleliga nyttorna ur tre perspektiv. Det första handlar om den miljömässiga dimensionen och innefattar bland annat kartläggning av havens status. Den andra dimensionen är att säkerställa samhällets funktioner, sjöfart och handel. Detta genom att övervaka skeenden under havsytan. Slutligen ska projektet titta på hur vi kan ta tillvara de resurser som finns i haven med hänsyn till produktion av livsmedel, råvaror och energi.
Förhoppningarna i vad delprojekten ska mynna ut i är mycket höga. Ivan Stenius, universitetslektor på KTH och projektledare för SMaRC om delprojekten:
“Projekten ligger i den absoluta framkanten av autonoma undervattenssystem, vi vill utmana oss själva och pressa forskningsfronten och hoppas kunna bidra till nästa generations undervattensfarkoster“.
Vikten av workshopen understryks av SMaRC’s ordförande, Gunnar Wieslander, chef för Saabs affärsområde Kockums:
”Att ha en gemensam workshop och demonstrationsperiod, som den vi haft i Motala, är en viktig del i ett komplext forskningsprojekt som SMaRC. Det ger hela forskargruppen möjlighet att mötas och utbyta tankar och idéer med varandra. Nu när demonstratorerna börjar ta form så är det viktigt att alla kan bidra till kravställningar och tekniklösningar. Dessutom får doktoranderna möjlighet att berätta vad de åstadkommit och vilka utmaningar de står inför, och de får möjlighet att se och känna på riktig hårdvara.”
Under workshopen fick deltagarna en rundvandring i Saab Dynamics lokaler i Motala och dess undervattensverksamhet. Deltagarna fick en demonstration av undervattensfarkosten Sea Wasp, dess system och funktionalitet samt möjlighet att provköra farkosten. Ett uppskattat inslag för deltagarna då de fick inspireras av farkostens stabilitetslösningar och styrsystem.
-
Apr 22, 2021
LKAB dubblar resultatet
Nyheter Historiska nivåer för gruvföretaget.
-
Apr 22, 2021
Kraftig resultathöjning för Haldex
Nyheter Sparpaket ger resultat.
-
Annons
-
OnTop – webbaserade produktionssystem för hela värdekedjan
Bättre översikt över produktionsflöden och resurser ökar produktiviteten och kortar ledtiderna - dessutom enkel och snabb driftsättning till lägsta kostnad.
-
Apr 22, 2021
Stabilt kvartal för SKF
Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
-
Apr 22, 2021
Nya rekordnivåer från Gränges
Nyheter Nytt rekord för försäljningsvolym och resultat under första kvartalet. -
Apr 22, 2021
Husqvarna inleder rekordstarkt
Nyheter Tillväxten drivs bland annat av den ökade försäljningen av robotgräsklippare.
-
Apr 22, 2021
Urstark rapport från Volvo: 12 miljarder i rörelsevinst
Nyheter Flaggar för produktionsstörningar på grund av fortsatt instabilitet i leveranskedjan. -
Apr 21, 2021
Premiär för världens längsta inomhusbana för test av självkörande fordon
Nyheter Den 28 april invigs Asta Zero Dry Zone i Hällered utanför Borås.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Nya blåspistoler från Unoflow
Blåspistoler för industri med robust stålrör och en ventil som är lätt att jobba och "smyga" med.
-
Iscar Threading Handbook
Ny användarhandbok för såväl gängsvarvning som gängfräsning.
-
Enkelt att bearbeta detaljer i aluminium, mässing och olika plaster
DATRON MLCube är särskilt utvecklad för att bearbeta stora plattmaterial.
-
Temaveckorna: Iscar Neologiq
Nya produkter som möter utmaningarna i dagens trender.
-
Temaveckorna: QH System webbshop lanserad
Rengöring har aldrig varit lättare!