Foto: Epiroc.

Oct 6, 2020

175 personer får lämna Epiroc i Örebro


Färre än befarat.

175 personer får lämna Epiroc i Örebro. Det meddelade företaget under måndagen.

I början av juni varslade gruvutrustningsföretaget Epiroc 425 tjänster i Sverige, varav 350 tjänster i Örebro och 75 tjänster i Fagersta. Anledningen var en lägre global efterfrågan på gruv- och infrastrukturbolag till följd av coronapandemin. Förhandlingarna i Fagersta, som blev klara för ett par veckor sedan resulterade i en minskning med 74 tjänster. 

Nu står även förhandlingarna i Örebro klara. Enligt SVT kommer 175 av de 350 varslade tjänsterna att försvinna. Den största anledningen till att utfallet blev betydligt lägre än antal varslade, är att efterfrågan återhämtat sig snabbare än väntat.

– Huvudanledningen till att betydligt färre behöver lämna än vad vi räknade med den 2 juni är att då hade vi ordersiffrorna från april och maj, som hade sjunkit rejält pga covid-19 pandemin. Men sedan dess har marknaden återhämtat sig bättre än vad vi trodde då att den skulle göra, förklarar Epirocs presschef Ola Kinnander. 

– De allra flesta har vi hittat en frivillig lösning för. Det är en kombination av konsulter och folk som går i pension, säger Ola Kinnander, som är glad att det inte blev lika höga tal som aviserats tidigare.

Utöver frivilliga lösningar och konsultavslut kommer nio tjänstemän att sägas upp från sina befattningar, medan inga arbetare sägs upp. Hela företaget påverkas av strukturförändringar som syftar till att göra företaget ännu starkare för framtiden.

– Att medarbetare lämnar företaget känns naturligtvis ledsamt, samtidigt har vi klarat omställningsarbetet bra med tanke på hur situationen såg ut när varslet lades. De omstruktureringar som vi nu gör kommer att skapa en mer effektiv och flexibel organisation för att möta våra kunders framtida behov. Vi ser att marknaden har stabiliserats men det finns fortsatt osäkerhet, säger Jonas Albertson, verkställande direktör Epiroc Rock Drills AB.

Epiroc utvecklar och tillverkar innovativa, säkra och hållbara borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning och verktyg. 

Örebro är ett nav för tillverkning, forskning och utveckling för Epirocs underjords- och ovanjordsutrustning samt för service och reservdelar, medan Fagersta utgör basen för Epirocs bergborrverktygsverksamhet. Epiroc har cirka 3 100 anställda i Sverige och en global arbetsstyrka på cirka 14 000.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT