Oct 28, 2016

15 000 kan lämna Ericsson


Närmare 15 000 anställda i Sverige erbjuds frivilligt avgångsvederlag om de lämnar telekombolaget.

Ericsson går nu vidare med sina neddragningsplaner Sverige och har lagt varsel på fyra orter i Sverige. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det rör sig om 1 450 anställda i Stockholm, 270 anställda i Göteborg, 150 i Linköping och 40 i Karlskrona. Varslet är en del av Ericssons sparpaket om cirka 3 000 tjänster.

Alla Ericssonanställda på de fyra orterna inom forskning och utveckling, försäljning samt administration har fått erbjudande om att frivilligt lämna företaget vid årets utgång.

Totalt handlar det om närmare 15 000 personer. Ersättningspaketet innebär att den anställda är arbetsbefriad under uppsägningstiden, får en klumpsumma som avgångsvederlag och stöd via Trygghetsrådet för att hitta ny försörjning.

De 1200 som arbetar i fabrikerna i Borås och Kumla berörs inte av erbjudandet om frivillig avgång. Där fortsätter förhandlingarna med facket om hur neddragningen ska gå till, uppsägningar eller outsourcing till exempel.

Tomas Blidberg, facklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer, anser att de ekonomiska villkoren i frivillighetsprogrammet är bra.

– Däremot hade vi önskat att företaget haft större tålamod och långsiktighet med programmet. Då hade våra medlemmar till exempel haft bättre möjligheter att bilda sig en uppfattning om hur arbetsmarknaden ser ut, säger han i en kommentar till Dagens Nyheter.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT