Sep 27, 2016

14 lastbilar och 90 chaufförer - Scanias klocka av lastbilar höll tiden


På ett övergivet flygfält långt ute i ödemarken skapade Scania i förra veckan en gigantisk klocka som visade tiden under ett dygn. Se filmen om arbetet bakom jätteklockan.

Klockan tickar. Scania antog den tuffaste utmaningen av alla − kampen mot tiden. Utmaningen var att få 14 lastbilar att hålla tiden på sekunden. 

Alla som jobbar med fjärrtransporter vet hur viktigt det är att vara på rätt plats i rätt tid. Det inspirerade Scania till att sätta sin nya generation lastbilar på ett riktigt tufft prov – att bokstavligen visa tiden under ett helt dygn. För att konstruera världens första klocka som enbart består av lastbilar krävdes det 14 lastbilar, 90 förare och ett 70 000 kvadratmeter stort flygfält. Den gigantiska lastbilsklockan rullade igång den 20 september klockan 19.00.

− Lastbilar är stora, kraftfulla maskiner, men de är också avancerade och raffinerade verktyg – precis som klockor. Varje lastbil har optimerats för sin specifika uppgift i klockan. Scanias tjänster för realtidsövervakning och analys styr hela operationen, säger Staffan Arvas, Head of Marketing Communications på Scania.

Lastbilarna ställdes inför olika utmaningar beroende på vilken del av klockan de utgjorde. De som formade sekundvisaren skulle alltså köra en perfekt cirkel varje minut under 24 timmar. Den inre av sekundlastbilarna var tvungen att hålla en konstant hastighet på 13 km/h, medan den yttre körde i 53 km/h. Lastbilarna som utgjorde minut- och timvisare skulle utföra perfekt synkroniserade starter och stopp.

Från kontrolltornet övervakade Scanias personal varje enskilt fordon kontinuerligt för att undvika oväntade stopp och minimera slitaget. Förarna spelade ändå huvudrollen för att få hela uppdraget att fungera.

Elin Engström, en av Scanias förare, hade en framträdande roll i sekundvisaren som alla andra förare var tvungna att följa.

− Den främsta utmaningen i fjärrtransporter är precision och punktlighet. Lastbilsklockan var det ultimata provet på att hålla din linje, rätt hastighet och ha koll på varje sekund i 24 timmar i sträck. Alla förare måste vara i perfekt synk och precision för att uppnå detta, säger Elin Engström.

Klockan filmades med fem olika kameror, vilket gör att tittarna kan växla mellan olika vinklar på webbplatsen. Där kan man också läsa mer om projektet samt Scanias nya generation lastbilar och tjänster.

Kolla in klockan på: scaniaclock.com
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT