salvagnini

Foto: Salvagnini.

Apr 8, 2020

100-åring investerar i helautomatiskt


Verkstaden i Bor har uppgraderat med en maskin som passar när de uteslutande jobbar med små serier till landets kända formgivare.

Carlsson Smide- & Järnaffär AB är familjeföretaget där pappa Gunnar och hans tre söner har lyckats nå en hög finish och kvalité för tillverkning av metallkonstruktioner i möbler och belysningar. Här skapas stommar till några av vår tids vackraste sittmöbler, men företaget tillverkar inte bara möbelstommar utan även produkter som belysningar, vägghyllor och handikapphjälpmedel inom hemsjukvården.

Carlsson Smide- & Järnaffär AB grundades på 1840-talet. Sedan 1920 har företaget varit i familjen Carlssons ägo och i år firar företaget 100 år. På känt småländskt manér utvecklades verksamheten efter kundernas behov. Här såldes jordbruks-, trädgårds- och fiskeredskap. Dessutom sålde man cyklar och utförde cykelservice.

Sedan slutet på 1990-talet är företagets inriktning endast produktion i plåt och rör, här tillverkas högkvalitativa möbelstommar och belysningar för Sverige och övriga världen. Den långa traditionen av samverkan med designföretag och formgivare samt de anställdas skicklighet har gjort att välkända företag med trygghet tillverkar sina produkter hos “Smen i bor”.

En produkt som Carlsson Smide tillverkar för Källemo, ritad av Mats Theselius.

Med det senaste inom teknologin är maskinparken välutrustad. Nu har Carlsson Smide i småländska Bor, utanför Värnamo, investerat i en helautomatisk B3 ATA från Salvagnini.

-Vi erbjuder en rationell bearbetning, utan att för den skull ge avkall på det hantverksmässiga i produktionen och med hjälp av hantverkskunnandet och våra moderna maskiner så får vi hög kvalité på slutprodukterna.

-Vi samarbetar med andra företag för att kunna erbjuda våra kunder en helhetslösning när det gäller produktutveckling och tillverkning av olika typer av designade möbler.

Maskinen som Carlsson Smide valt är Salvagninis unika lösning med B3ATA som är helt anpassad för produktion i små serier. B3ATA är fullt utrustad med verktyg och vinkelmätning. Där grundidén kommer från panelbockningen med snabb flexibel verktygs inställning. Ställtiden är endast ett fåtal sekunder där den variabla dynan anpassar och ställer om sig till rätt plåttjocklek, samtidigt som ATA ställer upp rätt verktygsposition.

Detta passar perfekt in i Carlssons produktion där man uteslutande jobbar med små serier till landets kända formgivare.

Maskinen levererades i början av 2020.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Reportage

    Nya eldrivna Merca-vanen till Sverige

    Mercedes-Benz satsar enorma belopp på elektrifiering av sitt utbud. Nu svensk säljstart för nästa modell på tur - en elektrisk storkombi.
    181