1.000 mil i gruvan motsvarar 3.000 mil i vanlig trafik
För LKAB är det bara en pickup som gäller, därför har de 400 stycken av den stryktåliga modellen för att betjäna gruvan.
Den 21 mars var det exakt 50 år sedan den första generationen Toyota Hilux rullade ut från fabriken i Japan. Nu har närmare 20 miljoner exemplar av den ikoniska pickupmodellen sålts världen över.
Sedan starten 1968 har Hilux kommit upp i åtta generationer. Till Europa kom modellen redan 1969 och blev snabbt mycket populär. I fjol såldes drygt 41 000 Hilux här i Europa, vilket innebär att den har en marknadsandel på ungefär 25 procent. Bara i Sverige såldes nästan 1 400 Hilux under 2017. Många använder sin Toyota Hilux som ett pålitligt arbetsredskap i krävande miljöer medan andra ser den som en livsstilsbil eller en bekväm familjebil. Alldeles oavsett har den framför allt gjort sig känd som en oerhört robust och samtidigt mångsidig bil.
Ett av de företag som kommit att lita fullt ut på modellen är gruvbolaget LKAB, som har närmare 400 Toyota Hilux i sin tjänst. Flertalet av dem körs till största delen under jord, för både transport av personal ut till arbetsplatserna och som arbetsredskap. Till dem kommer nästan lika många Hilux till, som används ovan jord av företag i anslutning till gruvnäringen.
Det är en oerhört tuff och påfrestande miljö för LKABs gruvbilar. Bara vägen från marken ner till huvudnivån 1 365 meter är 12 kilometer lång med en konstant lutning på 10 %. Totalt har Kirunagruvan omkring 40 mil transportvägar under marknivån, varav de flesta har karaktären av terrängkörning med både grova stenar och djupa vattensamlingar.
– 1 000 mil i gruvan motsvarar 3 000 mil i vanlig trafik. Därför både servas och säkerhetsbesiktigas alla bilar som går under jord med bara 16 veckors intervall. Ingen bil släpps ner i gruvan obesiktigad, säger Jan Fjällborg som är produktionschef på LKABs egen fordonsverkstad.
LKAB har fem egna mekaniker som alla är utbildade på Toyota-bilarna och som svarar för både service och reparationer. Även om Hilux-bilarna är mycket stryktåliga är det oundvikligt att servicedelar måste bytas. Framför allt är det bromsar, kopplingar och hjulupphängningar som tar stryk i den extrema miljön. Det kan också bli en hel del plåtskador när det är trångt och bergväggarna kommer allt för nära.
– När det gäller gruvbilar så köper vi nu bara in Toyota Hilux. De är driftsäkra och stryktåliga men också säkra och lätta att underhålla. Vi har provat med en del andra märken genom åren, men har blivit tvungna att plocka upp de flesta, eftersom de inte håller för påfrestningarna i underjordstrafiken, säger Jan Fjällborg.
LKABs Hilux-bilar är gruvutrustade redan vid leverans från återförsäljaren Lingmans Bil i Kiruna. Det innebär bland annat grovmönstrade All Terrain-däck, extraljus, blixtljus men även brandsläckare och annan säkerhetsutrustning som ska finnas som standard i alla gruvbilar. All eftermonterad elutrustning är också dubbelt skyddad mot mekaniska skador. Säkerhet har i alla avseenden en mycket hög prioritet i gruvan.
Förutom att vara en tillförlitlig och stryktålig bilmodell för många olika ändamål, har Hilux också använts i många betydligt mer extrema sammanhang. Bland annat har modellen använts både på Nordpolen och Sydpolen, körts till vulkanutbrott på Island och även tävlat framgångsrikt i Dakarrallyt.
-
Jan 20, 2021
ABB vinner uppdrag av Kinas största kopparproducent
Affärer Ska leverera komplett el- och automationssystem till nytt kallvalsverk.
-
Jan 20, 2021
Prevas slutför förvärv
Nyheter "Tillsammans blir vi 800 medarbetare som brinner för att göra gott med teknikens möjligheter"
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 20, 2021
Protolabs gör miljardförvärv
Nyheter Skapar världens bredaste erbjudande för digital produktion av specialdelar.
-
Jan 20, 2021
Rekordnotering för Sveriges Ingenjörer
Arbetsliv Största medlemsökningen på över ett decennium. -
Jan 19, 2021
Internationellt projekt ska få robotar att samarbeta med människor
Nyheter En stor utmaning är att minimera olyckor. Nu satsas 70 miljoner för att undersöka hur robotar kan jobba jämsides med människor.
-
Jan 19, 2021
En av Sveriges största företagsrekonstruktioner avslutas
Nyheter Efter ny dramatik de senaste veckorna har oljebolaget Nynas nu kommit ut på andra sidan. -
Jan 19, 2021
Ny linje med självkörande bussar i Göteborg
Nyheter Bussarna är avgiftsfria att åka med och resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.