Toyota supertaxi.

Nov 13, 2017

Toyotas ”supertaxi” är nu verklighet


Driftskostnaderna är så låga, att besparingen i princip motsvarar hela bilens inköpspris under en förväntad drifttid på fem år.

För två år sedan visade Toyota en konceptbil i form av en gashybriddriven, högbyggd taxi med lågt golv, bred skjutdörr och god plats för rullstolsburna. Nu har den börjat säljas på hemma­marknaden i Japan. Jämfört med dagens japanska taxibilar är driftskostnaderna tack vare elhybridtekniken så låga, att besparingen i princip motsvarar hela bilens inköpspris under en förväntad drifttid på fem år.

I Japan rullar ca 239 000 taxibilar. Den nya JPN-taxin är tänkt att ersätta de smått ikoniska Toyota Crown, som i dag med 80 procents marknadsandel dominerar den japanska taximarknaden.

Den är utvecklad för att motsvara det mål som Toyota har satt upp när det gäller att göra bussar och taxi tillgängliga för alla. Den är lätt att ta sig i och ur, även för personer med olika typer av funktions­ned­sättningar. Dörröppningen vid skjutdörren är t ex 72 cm bred och 130 cm hög, vilket gör det möj­ligt att köra in en rullstol. Rejäla handtag underlättar också i- och urstigning, liksom det låga plana golvet.

Väl på plats erbjuder JPN-taxin hög komfort med bra benutrymme, gott om takhöjd, stora fönster och väl tilltagen ljudisolering. Bland de omtänksamma detaljerna finns led-belysning på bilbältena, möjlig­het till stolsvärme i baksätet samt dubbla USB-uttag för passagerarna. Det är också väl sörjt för säker­heten, med bland Toyota Safety Sense-system med autobroms.

Chassit är utformat för att taxibilen ska vara lätt att manövrera, utan att ge avkall på komforten. Förar­platsen är optimerad för taxibruk, med tex navigator och taxameter inom bekvämt räckhåll för föraren men samtidigt lätta att se för passagerarna. Bagageutrymmet har plats för två stora resväskor, alternativt fyra golfbagar eller en rullstol.

Drivlinan i JPN Taxi är Toyotas beprövade elhybridsystem i kombination med gasdrift. Den ger både god ekonomi och bra miljöprestanda. Jämfört med dagens Toyota Crown är bränslebesparingen så stor att den under en femårsperiod i princip betalar inköpspriset på motsvarande drygt 240 000 kronor.

Toyota räknar med att det ska finnas ett större antal JPN-taxi i trafik år 2020, när Japan är värd för OS och Paralympics.
  • Oct 18, 2018

    ABB Sverige växlar upp inom digitalisering

    Nyheter Den nybildade funktionen Digital Operations löper tvärs över ABBs divisionsstruktur och företaget lovar digitalisering på riktigt när det är dags för höstens Sverigeturné.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT