Foto: Pixabay.

Dec 1, 2017

Teknikföretagen: Det spelar roll vad barnen får i julklapp


Enligt Ungdomsbarometern, på uppdrag av Teknikföretagen, är det viktigt att tänka längre än till mellandagsrean.

Mitt i julruschen är det svårt att tänka mer långsiktigt än fram till mellandagarna. Men att se över vilka intressen barnens julklappar främjar på sikt är inte så dumt. När Ungdomsbarometern, på uppdrag av Teknikföretagen, undersöker vad som ligger bakom ungas intressen och framtidsval visar det sig att leksakerna spelar roll. Könsstereotypa klappar kan leda till könsstereotypa val, och risken är att tjejer går miste om spännande jobb, karriärmöjligheter och arbetsplatser.

Det är ett känt faktum att tjejer väljer tekniska utbildningar och jobb i lägre utsträckning än killar. I november släpptes Skolverkets siffror över höstens antagning till gymnasiet och glädjande nog ökar antal tjejer som sökt Teknikprogrammet något. 2 av 10 är kvinnor. Tyvärr håller de könsstereotypa utbildningsvalen i sig även högre upp i åldrarna. 32 procent av de utfärdade examensbevisen 2015/2016 på civilingenjörsutbildningar togs ut av kvinnor, det är en ny toppnivå sedan 2005. 

På uppdrag av Teknikföretagen har Ungdomsbarometern undersökt vad som ligger bakom ungas framtidsval. Inom ramen för Ungdomsbarometern 2015/2016 fick 4000 tjejer frågor kopplade till temat teknikintresse, och på frågan ”Varför tror du att tjejer väljer tekniska utbildningar och yrken i lägre utsträckning än killar?” var svaren, inte helt oväntat, kopplade till normer. Teknik anses vara manligt kodat och därför väljer tjejer i lägre grad dessa utbildningar och yrken. Det står även klart att barn fostras till att följa normer i tidig ålder. Tjejer och killar får olika sorters leksaker och uppmuntrats helt enkelt att gilla olika saker. 

Svar från undersökningen:

Pojkar uppmuntras att utforska och leka med teknik medan flickor uppmuntras till att leka med dockor, vara snälla och välja typiskt ”kvinnliga” utbildningar.

Tjejer blir från tidig ålder introducerad till ”kvinnliga intressen” Redan som små barn får flickan en docka och pojken en radiostyrd bil.

Eftersom samhället lär killar att det är naturligt för dem att hålla på med teknik. Barnleksaker för killar väcker mer intresse än leksakerna för tjejer (te.x. lego för killar och dockor för tjejer).

För att samhället är utformat så att de yrkena upplevs som "manliga". Generellt sett ser killar de yrkena som en möjlighet från en ung ålder, något inte tjejer gör - vilket kan ha att göra med hur leksaksaffärer sätter kön på olika typer av leksaker.

Killar kanske möter tekniken tidigare i sina liv, genom att t.ex få leksaksbilar eller tv-spel. Då föds det ett intresse tidig. Jag hoppas verkligen det vänder, för tjejer rockar också på teknik!

 Det är uppenbart i studien att många tjejer och killar upplever att de blivit uppfostrade och fått leka på olika sätt, säger Ulrik Simonsson, vd på Ungdomsbarometern. Inte minst när det handlar om teknik kopplar många både sitt intresse och ointresse till just de leksaker de fått och uppmuntrats att leka med till detta. 

–  Håll koll på vilka signaler dina julklappar ger. Förutsätt inte att en tjej prompt ska ha tjejlego, men man behöver inte bli en julsabotör bara för att man vill vara jämställd, säger Amelie von Zweigbergk,  chef för industriell utveckling på Teknikföretagen.  Står Barbie högst på önskelistan så kan det bli en jämställd present ändå – allt hänger på leken runt omkring. Varför inte bygga ett Barbiehus tillsammans?
 • Mar 20, 2018

  PLAY: Den självkörande snöplogen Yeti

  Play För första gången har 20 meter långa och 5,5 meter breda autonoma snöröjare plogat landningsbanan på Fagernes flygplats i Norge. Se tekniken bakom.
  0
  Annons
 • Att göra Origami av Metall

  Designprocessen kallas ”specialtillverkad massproduktion”, där kunderna kan välja från ett brett utbud av alternativ för att skapa en specifik produktkonfiguration
  107
 • Mar 19, 2018

  Ny FMV-affär till Saab - värd över 100 miljoner

  Affärer -Arbetet kommer i första hand att utföras på våra produktionsorter Linköping och Arboga, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.
  0
 • Mar 19, 2018

  "Maskinerna måste gå som schweiziska ur"

  Branschnytt Intresset för industriellt underhåll har aldrig varit större. SKFs koncernchef, en av talarna på Underhållsmässan, menar att i takt med en alltmer automatiserad produktion krävs satsningar på underhåll.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Pneumatik för extrema förhållanden

  Hos OEM Automatic hittar ni pneumatikkomponenter från leverantörerna Asco, Aignep och Castello, som med många års erfarenhet och utveckling tagits fram för att erbjuda marknadens mest pålitliga produkter.
  0