Foto: Norelem.

Jul 3, 2018

Skruvtryckfjädrar avlastar bekymren


I brist på en fjäder gick maskinen sönder...


I brist på en maskin försvann ordern. I brist på en beställning gick kontraktet förlorat. I brist på ett kontrakt, gick företaget förlorat. Och allt detta för en fjäder ...

Skruvtryckfjädrar (ibland kända som kompressionsfjädrar) är lätta att underskatta, trots att de utgör en integrerad del av de flesta industrimaskiner. Därför har standardkomponenttillverkaren norelem lanserat ett nytt sortiment av bärande fjädrar som del av sitt omfattande utbud på över 38 000 delar.
Nyckeln till en bra skruvtryckfjäder är att säkerställa att den ger optimal motståndskraft mot den kraft som anbringas. I norelems sortiment ingår fyra belastningsnivåer som är färgkodade för enkel identifiering. Det gör att kunden enkelt kan välja rätt fjäder för just sin tillämpning. Det finns gröna fjädrar för lätt belastning, blå för medelbelastning, röda för kraftig belastning och gula för extra kraftig belastning.

Skruvtryckfjädrar har som standard en diameter på 10–25 mm och en längd på 25–305 mm.

Fjädrar från norelem har en rektangulär stålprofiltråd av krom-kisel, vars robusta konstruktion är idealisk för till och med de tuffaste industrimiljöerna. De kan användas vid arbetstemperaturer upp till 230 °C och tillverkas enligt ISO 10243.

– Varje fjäder förenar en rad olika funktioner i en till synes enkel komponent. Den lagrar energi eller överför krafter, beroende på tillämpning, och kan användas över hela fabriken, inom vilken bransch som helst, förklarar Marcus Schneck, VD för norelem.

Kvalitet är av största vikt – en dåligt konstruerad eller tillverkad fjäder kan leda till driftstopp och göra att verksamheten förlorar värdefull tid och pengar. Som med alla våra standardkomponenter ser vi till att våra fjädrar ger överlägsen prestanda. För att exempelvis förlänga livslängden för varje fjäder, värmer man upp, blästrar samt förbelastar den vid blockhöjd under produktion.

Vi lägger också stor vikt vid att minimera skillnaden mellan intervallet av fjäderrörelse och den olastade längden. Ju mindre detta nummer är desto längre är produktens förväntade livslängd – vilket innebär att kunderna kan dra nytta av driftsäker prestanda.

norelems skruvtryckfjädrar finns i THE BIG GREEN BOOK, norelems kostnadsfria katalog över standardkomponenter. THE BIG GREEN BOOK kan beställas på info@norelem.se
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  18