Foto: Saab.

Oct 12, 2017

Saab tecknar kontrakt om att skydda Stora Barriärrevet


Säljer system för informationshantering avsedd för myndigheterna i Queensland.

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har valts ut av Australian Maritime Systems Group (AMSG) för att förse myndigheterna i Queensland med ett informationssystem för hantering av fartygstrafik (VTMIS). Systemet kommer att användas vid Stora barriärrevet och hamnarna i Queensland, Australien.

Systemet kommer att förbättra säkerheten, göra navigeringen mer effektiv samt skydda djurlivet och de marina miljöerna.

– Queenslands befintliga system för hantering av fartygstrafik ska genomgå en omfattande systemuppgradering för att uppfylla de moderna kraven på internationell sjöfart och miljöskydd. Operatörerna kan ge detaljerad information till fartygens kaptener om förhållandena till havs, fartygstrafik och eventuella faror, samt ingripa om situationen så kräver, säger transportminister Mark Bailey.

– Det nya systemet ersätter REEFVTS-ledningssystemet för fartygstrafik, som framgångsrikt har skyddat Stora barriärrevet sedan 2004, vid de fem hamnledningssystemen i Brisbane, Cairns, Townsville, Gladstone och Hay Point, berättar Mark Bailey.

Informationssystemet för hantering av fartygstrafik drivs av Saabs V3000-system för fartygstrafiktjänster och ett KleinPort-informationssystem för hamnledning, som ger operatörerna validerad realtidsöversikt över trafiken. Informationen hämtas in via radar, CCTV, meteorologiska sensorer, automatiska digitala sändningar från själva fartygen samt förstahandsinformation från leverantörer av marina tjänster.

– Vår lösning för hantering av sjöfart har visat sig fungera i de mest krävande miljöer. Det är en kraftfull lösning för skydd av 3 000 km farleder genom de känsliga områdena i Stora barriärrevet med omgivningar. Tillsammans med vår partner AMSG ser vi fram mot att stötta regeringen i Queensland med den bästa teknik som finns tillgänglig på marknaden, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Systemet kommer att införas stegvis under de kommande två åren.

Saab Maritime Traffic Management är ledande inom säkra, effektiva och lättkonfigurerade lösningar för marin geomatik, navigering, sök- och räddningsoperationer, kustbevakning, hamnsäkerhet och trafikhantering. Saabs lösningar används i fler än 100 hamnar, inklusive åtta av de 20 främsta containerhamnarna i världen. Saab har mer än 70 trafikledningscentraler i drift som följer över 50 000 fartyg i hamnar som Hong Kong, Rotterdam, Shanghai och flera hamnar i Australien.
 • Mar 20, 2018

  PLAY: Den självkörande snöplogen Yeti

  Play För första gången har 20 meter långa och 5,5 meter breda autonoma snöröjare plogat landningsbanan på Fagernes flygplats i Norge. Se tekniken bakom.
  0
  Annons
 • Att göra Origami av Metall

  Designprocessen kallas ”specialtillverkad massproduktion”, där kunderna kan välja från ett brett utbud av alternativ för att skapa en specifik produktkonfiguration
  107
 • Mar 19, 2018

  Ny FMV-affär till Saab - värd över 100 miljoner

  Affärer -Arbetet kommer i första hand att utföras på våra produktionsorter Linköping och Arboga, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.
  0
 • Mar 19, 2018

  "Maskinerna måste gå som schweiziska ur"

  Branschnytt Intresset för industriellt underhåll har aldrig varit större. SKFs koncernchef, en av talarna på Underhållsmässan, menar att i takt med en alltmer automatiserad produktion krävs satsningar på underhåll.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Pneumatik för extrema förhållanden

  Hos OEM Automatic hittar ni pneumatikkomponenter från leverantörerna Asco, Aignep och Castello, som med många års erfarenhet och utveckling tagits fram för att erbjuda marknadens mest pålitliga produkter.
  0