Ny fleroperationssvarv Okuma, operatör Andreas Öberg. Foto: Per Norell.

Aug 25, 2017

Protab satsar miljoner på att ligga i framkant


Utrustar både fabriken i Nordmaling och Vindeln med nya maskiner.

Tillverkningsföretaget Protab investerar mångmiljonbelopp i anläggningarna i Vindeln och Nordmaling för att utöka kapaciteten.

– Vi har en fin och ökande orderingång som håller i sig och vi behöver ligga längst fram när det gäller teknikutvecklingen. Därför utökar och förnyar vi vår maskinpark, berättar Jens Johansson VD för Protab.

Idag omsätter Protab cirka 80 miljoner kronor i sina två fabriker i Nordmaling och Vindeln och har 40 medarbetare. Marknadsläget ser mycket ljust ut. I april gick Protab ut och rekryterade fler CNC-operatörer och nu investerar företaget i en avancerad robotcell med robot och svarv i Nordmaling och en högpresterande fleroperationssvarv i Vindeln.

– Investeringarna är värda 8–10 miljoner kronor och ger oss en kapacitetsökning med upp till 20 procent i varje fabrik. Dessutom är det troligt att vi fortsätter investera under året, berättar Jens Johansson.

– Maskinerna, Mazak Hyper Quadrex och Okuma LT 2000 EX är bland de bästa som finns på marknaden idag och de ger oss stora möjligheter att producera mer, snabbare och ännu bättre.

Okuma LT 2000 EX.

Specialister som växer

Protab är specialister på att tillverka åt andra företag. Huvudkunderna är flera av de stora maskin- och utrustningstillverkarna inom skog, entreprenad och jordbruk samt inom pumpindustrin. Protab erbjuder skärande bearbetning i CNC-styrda svarv- och fleroperationsmaskiner men även montering av kompletta detaljer. Protab har snart funnits i 30 år och har en uttalad tillväxtstrategi.

— Kundbasen ökar och efterfrågan är högre än någonsin. En modern maskinpark, väl utarbetade processer och duktiga medarbetare är ett måste för oss. Det lägger vi stor kraft vid och framtiden ser mycket lovande ut, säger Jens.

Satsar på gymnasieutbildning för fler medarbetare inom industrin

För att stärka tillgången på arbetskraft presenterade Protab i våras sin satsning på det nya nationella konceptet med gymnasielärlingar där eleverna får sin yrkesutbildning både på skolan och arbetsplatsen. Utbildningen som sker hos Protab är ett samarbete med Dragonskolans Industritekniska programs lärlingsutbildning i Umeå.

— Protab växer lokalt och våra kunders produkter används globalt. Vi behöver öka tillgången till välutbildad kompetens. Det är vi inte ensamma om utan det är en av branschens stora fokusfrågor för framtiden just nu. Vi behöver fler utbildade killar och tjejer till industrin och utbildningen är ett sätt för oss att bidra till branschens långsiktiga utveckling, berättar Jens Johansson
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  På väg med Scania - det började med en liten order på Elmia

  Bakom Scania New Truck Generation ligger ett femtontal prototypvarianter i tretton olika generationer. I sådana projekt blir traditionell teknik dyrt och långsamt. I stället har Digital Mechanics haft i uppdrag att leverera ett hundratal 3D-printade prototypdetaljer till Scania.
  0
 • PLAY: Toyota-roboten som speglar kroppsrörelser

  Den tredje generationen av Toyotas ”partnerrobotar” har 32 leder i armar, ben och kropp samt tio ledade fingrar. Tekniken väntas ha betydelse för personer med funktionsnedsättning samt vid utvecklingen av självkörande fordon.
  0