May 4, 2018

PLAY: Svenska Cake vinner pris för elektriska offroadmotorcykeln KALK


Inspirerad av Gotland och med mål att bidra till en framtid med nollutsläpp har Stefan Ytterborn utvecklat en eldriven uppmärksammad terrängmotorcykel.

I år går Teknikföretagens prestigefyllda Stora Designprisetpriset till Cake, för företagets elektriska offroadmotorcykel - KALK.

JURYNS MOTIVERING

”Lätt, ljudlös och miljövänlig – med en trendsättande och oväntad design utmanar den elektriska offroadmotorcykeln Kalk den traditionella motorcykelkulturen. Endast 65 kilo tung, driven av en elektrisk drivlina och med däck som sliter mindre på marken skapar den en helt ny äventyrskategori.”

Motorcykeltillverkaren Cake lanserade tidigare i år sin första helt eldrivna terrängcykel, gjord för att ha kul med i skog och mark.

Bakom företaget står Stefan Ytterborn som tidigare startat sportskyddsutrustningsföretaget Poc. 

CAKE är ett svenskt företag med målsättning att bidra till att påskynda övergången till ett nollutsläppssamhälle. Företaget utvecklar tysta och rena, högpresterande elektriska terrängcyklar inspirerade av såväl mountainbike som enduro. Terrängcykeln heter Kalk, uppkallad efter berggrunden på Gotland där den är utprovad. 

Eftersom den är eldriven har den inte växlar eller koppling. Det handlar bara om att gasa, styra och bromsa. Enligt tidningen Sportfack säger de som provat Kalk, att det är som att åka på en downhillcykel i full fart.

https://ridecake.com/about/

Se intervju med Stefan Ytterborn:

Design är en avgörande faktor för konkurrenskraft och lönsamhet. Därför instiftade Teknikföretagen Stora Designpriset, med syftet att uppmärksamma affärsframgångar som bäddats av ett integrerat och konsekvent designarbete. Redan 2003 delades första Stora Designpriset ut och sedan dess har vi hunnit utse 15 vinnare och 59 finalister. Samlingen är lika mycket ett bibliotek av inspirerande exempel på framgångsrik design som en historik över Sveriges unika innovationskraft. Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    En oöverträfflig 3D-kamera

    Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
    9