Jan 12, 2018

PLAY: Bakfyllekostymen från Ford


Att köra rattfull är för de allra flesta helt oacceptabelt, men att köra bakfull betraktas ofta som mer okej. Med hjälp av en specialdesignad bakfyllekostym vill Ford få förare att tänka ett steg längre innan de sätter sig bakom ratten dagen efter.

Kostymen väger över 17 kilo och består av en specialsydd väst, insydda vikter, glasögon och hörlurar, som tillsammans simulerar klassiska bakfyllesymptom. Kostymen är en del av Fords folkbildningsprogram Driving Skills for Life.

Ford nöjer sig inte med att jobba med säkerheten i bilen, utan arrangerar också utbildningsprogram inriktade på unga förare. Driving Skills for Life som programmet heter har hittills utbildat över en miljon unga i fysiska utbildningar med både körning och teori, men finns också som en digital utbildning som finns tillgänglig över hela världen. Ett av områdena som utbildas i är riskerna med att köra bil bakfull.

– Vi gjorde mycket research vid framtagningen av bakfyllekostymen, både genom medicinska tester men också med oss själva som testpersoner. Slutresultatet blev en fantastisk dräkt. Hörlurarna återskapar exempelvis den ljudkänslighet personer kan känna vid en bakfylla, och vikterna på huvudet tillsammans med ljusglasögonen ger känslan av en riktig huvudvärk, säger Gundolf Meyer-Hentschel, vd vid Meyer-Hentschels forskningsinsitut som arbetar tätt tillsammans med Ford.

– Att köra bil på kvällen då du druckit alkohol är för de flesta helt uteslutet. Att köra på morgonen gör betydligt fler, även om risken är stor att det fortfarande finns alkohol i kroppen. Bakfyllekostymen visar hur försvagande en bakfylla faktiskt kan vara, och vilken risk förare utsätter sig själv och andra trafikanter för då de sätter sig bakom ratten, säger chefen för Fords förarutbildningsprogram Ford Driving Skills for Life.

Forskningsprojekt initierat av Ford
Ford startade forskningsprojektet för att belysa riskerna med att köra bil dagen efter konsumtion av alkohol. Faktum är att även om förare ligger under den otillåtna promillegränsen kan de utgöra en lika stor risk som förare som ligger över gränsen.

– Det är nästan omöjligt att säga hur lång tid det tar att nyktra till, men det tar ofta betydligt längre tid än vad människor tror. Om du druckit rejält under kvällen så finns risken att du ligger över den tillåtna promillegränsen under en stor del av kommande dag, säger Charli Brunning, talesperson för Brake, Storbritanniens nationella trafiksäkerhetsinstitut.
  • Oct 18, 2018

    ABB Sverige växlar upp inom digitalisering

    Nyheter Den nybildade funktionen Digital Operations löper tvärs över ABBs divisionsstruktur och företaget lovar digitalisering på riktigt när det är dags för höstens Sverigeturné.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT