Bosch Rexroths nya kompaktmodul CKK är tålig mot både svetsloppor och spånor. Foto: Bosch Rexroth.

Nov 14, 2017

Motståndskraftig kompaktmodul för heta miljöer


Bosch Rexroths nya kompaktmodul CKK är tålig mot både svetsloppor och spånor.

 

– Fram tills nu har svetsstänk alltid ställt till med stora problem. Dels innehåller svetsrök ett väldigt fint damm, dels är svetsloppor väldigt varma. Nu kompletterar vi vårt sortiment med en version som klarar dessa tuffa miljöer, säger Carry Lindholm, produktchef på Bosch Rexroth.

Smutsen och stänket kan tränga in i oskyddade enheter och leda till ökat slitage. Därför kapslas ofta modulerna in, något som dels gör dem dyrare, dels svårare att göra service på.

CKK Resist är annorlunda berättar Carry Lindholm.

– De har ett extra hölje med en tandad tätningsprofil i kombination med en anpassad bordsdel, som förhindrar svetsstänk och smuts från att komma in i kompaktmodulens inre. Tätningsprofilen är utbytbar och består av FKM-material med en korttidsstabilitet på upp till 300° C.

Tätningsprofilerna är silikonfria och i enlighet med PWIS – ett viktigt krav för bilindustrin. CKK Resist utvecklades också ursprungligen för en för en europeisk biltillverkare och har prövats och bevisat sin tålighet där under flera år.

CKK-Resist fungerar med system för central smörjanslutning.

Enkel montering och hög noggrannhet
Enheterna görs i storlekarna -110, -145 och -200 med kulskruv. Modulerna konfigureras som vanligt med onlineverktyg; konstruktören får all nödvändig CAD-data direkt från Bosch Rexroth.
Centreringsringar på både bordsdelen och modulens undersida gör att inga större justeringar behövs vid montering.

– Tack vare den glappfria kulskruvdriften blir både positionerings- och repeternoggrannheten påfallande hög, menar Carry Lindholm.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  På väg med Scania - det började med en liten order på Elmia

  Bakom Scania New Truck Generation ligger ett femtontal prototypvarianter i tretton olika generationer. I sådana projekt blir traditionell teknik dyrt och långsamt. I stället har Digital Mechanics haft i uppdrag att leverera ett hundratal 3D-printade prototypdetaljer till Scania.
  0
 • PLAY: Toyota-roboten som speglar kroppsrörelser

  Den tredje generationen av Toyotas ”partnerrobotar” har 32 leder i armar, ben och kropp samt tio ledade fingrar. Tekniken väntas ha betydelse för personer med funktionsnedsättning samt vid utvecklingen av självkörande fordon.
  0