Foto: Pixabay.

Jan 12, 2018

Miljonbelopp till forskning om mental belastning i industrin


Komplexa arbetsmiljöer ställer höga krav på den anställdes kognitiva förmåga att in information och fatta rätt beslut. Nu ska forskning vid Chalmers bidra till förbättrad hälsa inom monteringsyrken i industrin.

Cecilia Berlin och Ann-Christine Falck, vid Chalmers tekniska högskola, har tilldelats 4 500 000 kronor för att forska om hur kognitiva och fysiska aspekter i industriellt monteringsarbete samverkar och för att utveckla en modell för förebyggande belastningsbedömning.

– Det känns roligt att kunna bidra till den här typen av forskning. Vi hoppas att den ska kunna bidra till förbättrad hälsa inom monteringsyrken i industrin, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring.

Projektet pågår till januari 2021 och är tänkt att generera kunskap och verktyg för att tidigt upptäcka och förebygga arbetsuppgiftsrelaterad stress inom tillverkningsindustrin.

Modell för kognitiv belastningsbedömning

– Tidspress ökar den mentala påfrestningen och kan orsaka arbetsrelaterad stress, bristande motivation och sjukfrånvaro. En modell för bedömning av kognitiv belastning kan fungera som stöd vid arbetsorganisation, minska psykosociala och fysiska arbetsmiljörisker och bidra till ett hållbart arbetsliv, säger Cecilia Berlin och Ann-Christine Falck, båda docenter i ergonomi vid Chalmers tekniska högskola.

Ann-Christine Falck berättar att man bland annat kommer att göra intervjuer med produktkonstruktörer, beredningsingenjörer och montörer vid fyra olika företag inom fordonsindustrin.

– Utifrån intervjuerna och svar på enkätundersökningar vill vi utveckla en modell för förebyggande kognitiv belastningsbedömning. Vårt övergripande syfte med den här forskningen är att bidra till ett socialt och fysiskt hållbart arbetsliv, säger hon.

Fler forskningsprojekt inom arbetsmiljö och hälsa får pengar

På uppdrag av arbetsmarknadens parter avsätter AFA Försäkring varje år cirka 150 miljoner kronor till forskning inom arbetsmiljö och hälsa. Satsningar görs bland annat genom fyra anslagsomgångar per år. Cecilia Berlin vid Chalmers tekniska högskola är en av tio projektledare som får forskningsmedel vid den fjärde anslagsomgången 2017, där totalt 22 191 000 kronor tilldelas olika forskningsprojekt.
 • Apr 19, 2018

  HARALD PIHL ökar exporten till Kina

  Branschnytt Familjeföretaget med över 100 år på nacken är Europas största lagerhållare av speciallegeringar och titan, alltid med aktuellt lagersaldo i realtid på webben.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Elmia Subcontractor på tyska

  Elmia Subcontractors satsning på Tyskland i april förra året blev väldigt lyckat. "15 intressanta leads vid första försöket", säger en av underleverantörerna. Nu är det dags för repris.
  0

 • Teknik

  3D-printing på frammarsch

  Nu kommer additiv produktion på bred front och Dankab Verktygsmaskiner lanserar InssTek på den svenska marknaden.
  0