Klänningar av stickat stål designade av Naim Josefi. Foto: Stockholm Fashion Week.

Jan 30, 2018

Klänningar av stickat stål


I den svenske designern Naim Josefis senaste kollektion finns tre spektakulära galaklänningar som har tagits fram i ett samarbete med Jernkontoret och det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

I den svenske designern Naim Josefis senaste kollektion finns tre spektakulära galaklänningar som är stickade av väldigt tunn ståltråd, 0,1 mm tjock. Stålklänningarna har tagits fram i ett samarbete med Jernkontoret och det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.

Naim Josefi gjorde den 23 januari en bejublad visning på Stockholm Fashion Week där hans kollektion Inhabitants visades upp i Spegelsalen på Grand Hôtel. Kollektionen innehåller bland annat tre exklusiva klänningar tillverkade av stickat stål. Dessutom finns 3D-printade skalbaggar i metall med på flera av kollektionens delar.

Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material och Jernkontoret har stöttat projektet och framtagningen av materialet i Josefis stålklänningar.

− Jag tycker att det här samarbetet visar vilka möjligheter ett material som stål ger. Med kreativitet och högt tekniskt kunnande kan en bländande vacker klänning i stål skapas utan att den blir tung eller svår att bära. Dessutom är stålet 100 procent återvinningsbart, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och programchef för Metalliska material.

Inspirationen till kollektionen har Naim Josefi hämtat från biologin och fokus har legat på skalbaggar och deras spännande former, färger och variationer.

– Jag är förtjust i deras glänsande skal, färgglada mönster och metalliska accenter. Skiftande nyanser i deras struktur och kombinationerna av olika mönster skapar en dynamisk dimension i deras utseende, menar Naim Josefi.

Naim Josefi inledde sitt skapande i stål med ett par 3D-printade skor. I samband med att han skulle ta fram skor av återvunnet stål så kom han i kontakt med Jernkontoret. Den kontakten har lett till flera spännande modeprojekt där de stickade stålklänningarna är de senaste i raden.

– Stål är fullt återvinningsbart och har egenskaper som gör att jag kan skapa exklusivt mode som världen aldrig sett förr. Jag är väldigt nöjd med resultatet och det goda samarbetet med stålindustrin, säger Naim Josefi.

Josefi har designat stålklänningar tidigare. De tillverkades då av stålpaljetter som etsats ut ur supertunt bandstål i olika färger. Dessa klänningar är även i år mycket eftertraktade. På den senaste av svenska filmbranschens årliga galor, Guldbaggegalan 2018, fanns en av paljettklänningarna med. Den bars av Evin Ahmad, bland annat nominerad i klassen bästa kvinnliga huvudroll. En annan paljettklänning bars av Sara Steele på årets Elle-gala, som nyligen gick av stapeln.
 • Jan 22, 2019

  Pessimismen växer bland världens vd:ar

  Nyheter Men Sverige AB tuffar på och studien från PwC visar att de svenska vd:arna tror mer på det egna bolagets tillväxt än på den globala tillväxten.
  73
 • Jan 22, 2019

  Volkswagen siktar på nytt elbilsrekord på Nürburgring

  Nyheter Efter rekordet i backtävlingen Pikes Peak med eldrivna sportbilen ID. R, har Volkswagen nu siktet inställt på ett annat rekord till sommaren: varvrekordet för elbilar på Nürburgring-Nordslingan, som anses vara en av de tuffaste racingbanorna i världen.
  20
 • Jan 21, 2019

  Mångmiljonkontrakt till Bulten

  Affärer Avser leveranser till ett nytt fordonsprogram hos en betydande europeisk fordonstillverkare.
  244
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  En oöverträfflig 3D-kamera

  Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
  13