Henrik Oldin. Foto: Johan Månsson.

Nov 7, 2017

Från golvet till företagsledningen


I Götene utgörs 50 procent av kommunens arbetsplatser av tillverkande industri och här finns många karriärvägar. Henrik Oldins resa började som NC-operatör 2002. Möt honom, hans arbetsgivare och ytterligare åtta framgångsrika tillverkningsföretag.

50 procent av Götene kommuns arbetsplatser består av tillverkande industri. Viktiga arbetsgivare för kommunen är verkstadsföretagen Kinnex, CIDAN Machinery Lindab, Götene UFO med flera, plastföretagen Nolato, Götene Plast och Prototal PDS samt byggföretagen Götenehus och Paroc och livsmedelsföretagen Dafgårds, Arla och Semper.

-Götenes företagsklimat präglas av ett nära samarbete mellan kommun och företag. I det sammanfattande omdömet i Svenskt Näringslivs enkät placerar Götenes företag sin kommun på plats 22, vilket betyder en av de 8 procent bästa kommunerna i Sverige, säger Gert Rahm, näringslivschef för Götene kommun, till Svensk Verkstad.

Den 8 november arrangerar Götene Kommun och nio tillverkande industiföretag i Götene kommun Industrinatten för första gången. Företagen öppnar dörren mellan kl 16-21 för den som vill se vad de gör och höra om de olika yrken som varje arbetsplats behöver. I Götene Centrumhus finns allmän information. Arbetsförmedlingen, utbildningsanordnare med flera är på plats.

-I Götene finns många industrier som är bäst i sin klass med ny spännande teknik och schyssta arbetsmiljöer. Industrinatten riktar sig främst till elever, lärare, föräldrar och arbetssökande, säger Gert Rahm.

Hos industriföretagen i Götene finns  intressanta exempel på hur man kan göra karriär. En av dessa är Henrik Oldin på Kinnex. Han är ett lysande exempel på en karriärresa ”från golvet till företagsledningen”.

Henrik Oldin berättar att han började som NC-Operatör på Kinnex 2002. Därefter fick han förtroendet att vara med och utveckla automationen, vilket har varit och är en framgångsfaktor för Kinnex. År 2015-2016 tog Henrik steget in på marknadsavdelningen, först som marknadskordinator för att sedan ikläda sig rollen som marknadsansvarig.

Arbetsgivaren Kinnex har valt att satsa på Henrik i form av olika utbildningar, allt från ledarskap till excel.

-För mig personligen är det givetvis jättekul att Kinnex har valt att ge mig chansen, men jag tror också att det är bra för Kinnex, berättar Henrik Oldin för Svensk Verkstad. Dels för att visa internt att det finns möjligheter för den som vill ge det lilla extra. Men det finns också ett värde i att man kan företaget och dess produkter.

-Min företrädare Bengt-Göran Nilsson fungerade initialt som mentor, detta var en trygghet för mig och jag kunde växa in i rollen på ett bra sätt, säger Henrik Oldin.

Ta tillfället att träffa Henrik Oldin på Kinnex och övriga deltagande företag den 8 november i Götene.

Deltagande företag Industrinatten:

Kinnex är en legotillverkare inom komplex metallbearbetning. Har investerat i en högteknologisk och omfattande maskinpark. Har robotceller inriktade på automation av små serier. Kunder finns inom hydraulik och förpackningsindustri med flytande livsmedel. En av Kinnex största kunder är Tetra Pak. Företaget har 55 anställda med en omsättning på ca 94 miljoner. Har under året byggt ut produktionslokalerna. Målet är att 2020 nå en omsättning på 100 miljoner.

CIDAN Machinery utvecklar lösningar för plåtbearbetningsindustrin. Många unika funktioner är patentsökta. De tillverkar och säljer märkena CIDAN och Göteneds i mer än 30 länder. Företaget har etableringar i USA, Kina, Malaysia och Danmark. Gruppen har drygt 100 anställda och omsätter cirka 300 mkr. Företaget har till sitt 110 årsjubileum byggt nytt show room, personalmatsal och entré.

Götenehus är en av Sveriges ledande hustillverkare. Arbetar inom två områden, Projektutveckling som marknadsför och bygger gruppbyggda småhus, lägenheter mm och Styckehus som marknadsför och bygger enskilda villor och fritidshus. Omsätter cirka 800 mkr och har cirka 220 anställda. Bygger nu en ny fabrik för industriell volymhusproduktion.

Götene UFO, tillverkar grävutrustning för grävmaskiner, hjullastare, traktorer och minigrävare. Har marknadens bredaste sortiment för grävmaskiner och hjullastare. Från 2015 är Götene Construction och Umeå Försäljning sammanslagna till bolaget Götene Ufo. Har under året byggt nytt kontor och blivit Årets Företag 2017.

Hägnander & Larsson AB tillverkar, reparerar och justerar press- och formverktyg. Många av kunderna är underleverantörer till fordonsindustrin vilket medför högt ställda krav. Bolagets nisch är små och medelstora formverktyg med komplicerade geometrier. Därutöver även legotillverkning som svarvning, fräsning, trådgnistning, sänkgnistning, slipning och härdning. Sex anställda och cirka sex mkr i omsättning.

Prototal PDS är underleverantör till skandinavisk industri med tjänster för prototyper, formverktyg och formsprutning av plastartiklar. Prototyper, små- och medelstora serier tas fram i Vinninga, volymproduktion och förädling av plastdetaljer sker i Götene. Företaget har cirka 60 anställda och omsätter 112 mkr. Sedan 2012 är PDS en del av Prototal-koncernen.

Arla Götene har smör- och ostmejeri, centrallager och en ostförädlings- och distributionscentral. Här producerars många svenska varumärken och en del för export inom ost- och smörprodukter. Bregott®, Arla® Svenskt Smör och ostar som Wästgöta Kloster®, Billinge®, Arla®. Nykomlingar är grynpipiga osten Hova® och rundpipiga osten Tidan®. Cirka 450 är anställda hos Arla i Götene.

Semper är ett av Sveriges mest välkända varumärken. Målet är att vara ledande i Norden inom Barnmat och Glutenfritt. Huvudkontoret ligger i Sundbyberg och produktion finns i Götene och Falun. I Götene tillverkas gröt, välling, modersmjölksersättning samt glutenfria mixer. Semper har cirka 220 medarbetare i Sverige, Finland, Norge och Danmark och omsättningen är cirka 1,2 miljarder SEK.

Dafgårds är ett familjeägt företag med cirka 1000 anställda och en omsättning på 2,5 miljarder SEK. Företaget grundades 1937 i Källby och där finns fortfarande huvudkontor och all produktion. Under tre varumärken; Dafgårds, Billys och Gorbys, säljs frysta och kylda livsmedel till dagligvaruhandeln, restaurang och storkök samt export.

Mer information lämnas av respektive företag.

  • Oct 18, 2018

    ABB Sverige växlar upp inom digitalisering

    Nyheter Den nybildade funktionen Digital Operations löper tvärs över ABBs divisionsstruktur och företaget lovar digitalisering på riktigt när det är dags för höstens Sverigeturné.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT