Scania Södertälje. Foto: Carl-Erik Andersson.

Dec 1, 2017

Industrin går på högvarv


Inköpschefsindex fortsätter att stiga i november.

 • PMI-total steg till 63,3 i november, vilket är 4,0 indexenheter högre än i oktober och den tredje högsta noteringen för i år. Bidraget till PMI från orderingången på drygt två indexenheter var det största, följt av bidraget från delindex för produktion. Ett tre månaders glidande medelvärde steg med 2,9 indexenheter från oktober.
 • Delindexet för produktionen steg till 64,9 i november (61,7 i oktober) och lämnade ett bidrag om 0,8 indexenheter till PMI-total. Även delindex för orderingång registrerades till 64,9 i november men dess uppgång på knappt 7,5 indexenheter gav större avtryck på inköpschefsindex vilket även kan härledas till en större vikt för orderingången.
 • Delindex för sysselsättning steg från 58,9 till 62,5 i november. Det bidrog med 0,7 indexenheter till PMI-total. Dessutom ökade delindex för leverantörernas leveranstider, som med sin notering på 69,3 låg på den högsta nivån sedan 2010. Index för produktionsplanerna steg med 0,3 indexenheter jämfört med föregående månad och novemberutfallet blev därmed 67,9.
 • Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser noterades till 68,7 i november vilket är den högsta nivån sedan i mars.

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  En oöverträfflig 3D-kamera

  Photoneos absolut senaste 3D-kamera har en oöverträfflig detaljnivå och levererar upp 2mpx 3D-bilder i upp till 20 fps.
  9