SSABs tekniska expert Tommi Liimatainen och projektledaren Kati Rytinki demonstrerar stolt en av testbitarna i SSAB M43. Foto: SSAB.

Nov 22, 2017

Ett nytt stål med unikt stabila egenskaper


Nya stålet SSAB M43 får mycket höga värden för hårdhet och slaghållfasthet efter härdning i vanligt vatten utan att behöva anlöpas efter härdningen.

SSAB M43 är ett i högsta grad innovativt stål. Den speciella – patentsökta – kemiska sammansättningen och de unika valsparametrarna gör stålet lätt att bearbeta och ökar kvaliteten i slutprodukterna. 


Att SSAB M43 kan härdas i vatten i stället för i emulsioner eller olja ger en billigare, säkrare och miljövänligare process. Det spar energi och tid i produktionen och sänker koldioxidutsläppen. 

Härdningen ger en helt martensitisk finkornig mikrostruktur med extremt gynnsamt förhållande mellan hårdhet och seghet. SSAB M43 kan bli tre gånger segare än ett medium-legerat krom-vanadium- eller krom-molybdenstål. Typiska värden för hårdhet och seghet är 58 HRC och 25 J/cm2 vid + 20°C. 

SSAB M43 kan till och med bli ännu segare genom att anlöpas vid låg temperatur. Det går att komma över 30 J/cm2 med bibehållen hårdhet på 56 HRC. Kapning, klippning och stansning kan göras med vanliga verktyg utan att stålet får mikrosprickor, vilket spar tid och pengar i produktionen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Att skära stål med vatten

  Att skära metall med vatten är en förhållandevis ny teknik som under de senaste decennierna vunnit mark.
  0
 • PLAY: Båten som inte kan kantra

  Den irländska båten tål rejäl sjögång, men om olyckan skulle vara framme så är det bara att "sitta lugnt i båten", för den rätar alltid upp sig själv. Se själv!
  0