SSABs tekniska expert Tommi Liimatainen och projektledaren Kati Rytinki demonstrerar stolt en av testbitarna i SSAB M43. Foto: SSAB.

Nov 22, 2017

Ett nytt stål med unikt stabila egenskaper


Nya stålet SSAB M43 får mycket höga värden för hårdhet och slaghållfasthet efter härdning i vanligt vatten utan att behöva anlöpas efter härdningen.

SSAB M43 är ett i högsta grad innovativt stål. Den speciella – patentsökta – kemiska sammansättningen och de unika valsparametrarna gör stålet lätt att bearbeta och ökar kvaliteten i slutprodukterna. 


Att SSAB M43 kan härdas i vatten i stället för i emulsioner eller olja ger en billigare, säkrare och miljövänligare process. Det spar energi och tid i produktionen och sänker koldioxidutsläppen. 

Härdningen ger en helt martensitisk finkornig mikrostruktur med extremt gynnsamt förhållande mellan hårdhet och seghet. SSAB M43 kan bli tre gånger segare än ett medium-legerat krom-vanadium- eller krom-molybdenstål. Typiska värden för hårdhet och seghet är 58 HRC och 25 J/cm2 vid + 20°C. 

SSAB M43 kan till och med bli ännu segare genom att anlöpas vid låg temperatur. Det går att komma över 30 J/cm2 med bibehållen hårdhet på 56 HRC. Kapning, klippning och stansning kan göras med vanliga verktyg utan att stålet får mikrosprickor, vilket spar tid och pengar i produktionen.
 • Oct 19, 2018

  Den varma sommaren sänkte Husqvarna

  Nyheter Det lägre resultatet beror på svag efterfrågan på gräsklipparprodukter som har hög marginal i divisionen Husqvarna. Trädgårdsjätten vidtar konkreta åtgärder.
  0
 • Oct 19, 2018

  3D-printad jaktkniv från Älmhult

  Branschnytt Det är 3D-printföretaget 3D MetPrint som designat och tillverkar stålkniven som är "printad" i ett enda stycke.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT