Mohanad Kantar hade alla rätt i uttagningsprovet i Teknikåttan. Foto: Karlstads universitet.

Sep 27, 2017

En enda hade alla rätt på Teknikåttans uttagningsprov!


Mohanad Kantar hade alla rätt på uttagningsprovet i regionen Värmland-Dalsland-Närke i våras. Nu är anmälan öppen för årets uttagning.

Varje år får åttondeklassarna i hela Sverige tävla genom att svara på ett antal frågor i teknik, NO-ämnen och matematik. Klasserna kan gå vidare ända till riksfinal och tävla mot klasser från olika håll i Sverige.

Teknikåttan är uppbyggt på samma sätt som "Vi i femman" och samarrangeras av elva universitet och högskolor runt om i landet. Genom olika kunskapstest och experiment tävlar eleverna mot varandra. Först i en uttagningstävling/kval ute på de egna skolorna och sedan i regionstävlingar på respektive universitet eller högskola.

En enda elev i regionen Värmland-Dalsland-Närke hade alla rätt på teknikåttans uttagningsprov i våras, som arrangerades av Karlstads universitet och det var Mohanad Kantar i klass 8A i Storfors. Han är 15 år, ambitiös, älskar ämnen med matematik och NO och siktar på en framtid som läkare.

Som ett pris av Karlstads universitet fick han följa med den forskare som han tyckte var mest intressant för honom. Eftersom hans dröm är att bli läkare så valde han att följa med Anna Abelsson, forskare inom traumasjukvård.

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta. Det är ca 30 000 elever runt om i Sverige som deltar. Det huvudsakliga syftet med tävlingen är att väcka intresset för de ämnena bland eleverna, stimulera deras fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende. Anmälan till Teknikåttan 2018 kommer vara öppen mellan 2017-09-01 och 2018-01-25
 • Mar 20, 2018

  PLAY: Den självkörande snöplogen Yeti

  Play För första gången har 20 meter långa och 5,5 meter breda autonoma snöröjare plogat landningsbanan på Fagernes flygplats i Norge. Se tekniken bakom.
  0
  Annons
 • Att göra Origami av Metall

  Designprocessen kallas ”specialtillverkad massproduktion”, där kunderna kan välja från ett brett utbud av alternativ för att skapa en specifik produktkonfiguration
  107
 • Mar 19, 2018

  Ny FMV-affär till Saab - värd över 100 miljoner

  Affärer -Arbetet kommer i första hand att utföras på våra produktionsorter Linköping och Arboga, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.
  0
 • Mar 19, 2018

  "Maskinerna måste gå som schweiziska ur"

  Branschnytt Intresset för industriellt underhåll har aldrig varit större. SKFs koncernchef, en av talarna på Underhållsmässan, menar att i takt med en alltmer automatiserad produktion krävs satsningar på underhåll.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Pneumatik för extrema förhållanden

  Hos OEM Automatic hittar ni pneumatikkomponenter från leverantörerna Asco, Aignep och Castello, som med många års erfarenhet och utveckling tagits fram för att erbjuda marknadens mest pålitliga produkter.
  0