Foto: CBot.

Jan 27, 2017

Almi Invest satsar i svenskt robotföretag


Pengarna ska gå till lanseringen av Linköpingsföretagets första produkt.

 

Almi Invest investerar 2,2 miljoner kronor i CBot, som utvecklar en plattform för mobila seende robotar. I emissionen på totalt 3,2 miljoner kronor deltar också Linköpings Universitets Holdingbolag samt privata investerare. Samtidigt har bolaget fått ett lån på 2,6 miljoner kronor från Almi Företagspartner.

Pengarna ska gå till lanseringen av bolagets första produkt – en plattsättande robot för stora golv.

Linköpingsbolaget CBot utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens,som gör det möjligt att ta fram olika typer av stationära eller mobila robotar somser och förstår sin omgivning. Detta är speciellt lämpligt för branscher där man plockar eller monterar föremål, t ex bygg, e-handel eller logistik.

Den första produkten, som har utvecklats i nära samarbete med blivande kunder, är en robot som lägger golvplattor på stora ytor, till exempel på stormarknader, gallerior och flygplatser. Detta arbete sköts idag manuellt, vilket är ett slitsamt och tidsödande arbete.

CBots fyra grundare, med mångårig erfarenhet av artificiellt seende vid Linköpings universitet, har utvecklat den avancerade mjukvara som styr roboten. Med hjälp av sensorer och smarta algoritmer ersätter roboten stora delar av det manuella arbete som görs inom byggbranschen idag. Roboten ”ser” och förstår sin omgivning och kan därför med hög precision placera ut plattor på en golvyta.

- CBot är först i världen med att erbjuda en lösning som ersätter detta tunga och repetitiva manuella arbete, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest. Med deras unika robot automatiseras en del av jobbet samtidigt som kvaliteten blir bättre. Detta kan bli startskottet för ett paradigmskifte i byggsektorn.

CBot kommer nu att vidareutveckla dagens fungerande prototyp till en färdig produkt, som enligt plan ska börja säljas hösten 2017.

- Vi är övertygade om att byggbranschen är redo att förändras. Vår banbrytande robot kommer att spela en viktig roll i denna förändring och öppna upp för ytterligare produkter och affärsmöjligheter, säger Fredrik Viksten, grundare och VD på CBot.
 • Mar 20, 2018

  PLAY: Den självkörande snöplogen Yeti

  Play För första gången har 20 meter långa och 5,5 meter breda autonoma snöröjare plogat landningsbanan på Fagernes flygplats i Norge. Se tekniken bakom.
  0
  Annons
 • Att göra Origami av Metall

  Designprocessen kallas ”specialtillverkad massproduktion”, där kunderna kan välja från ett brett utbud av alternativ för att skapa en specifik produktkonfiguration
  107
 • Mar 19, 2018

  Ny FMV-affär till Saab - värd över 100 miljoner

  Affärer -Arbetet kommer i första hand att utföras på våra produktionsorter Linköping och Arboga, säger Ellen Molin, chef för Saabs affärsområde Support and Services.
  0
 • Mar 19, 2018

  "Maskinerna måste gå som schweiziska ur"

  Branschnytt Intresset för industriellt underhåll har aldrig varit större. SKFs koncernchef, en av talarna på Underhållsmässan, menar att i takt med en alltmer automatiserad produktion krävs satsningar på underhåll.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  Pneumatik för extrema förhållanden

  Hos OEM Automatic hittar ni pneumatikkomponenter från leverantörerna Asco, Aignep och Castello, som med många års erfarenhet och utveckling tagits fram för att erbjuda marknadens mest pålitliga produkter.
  0