Jul 6, 2018

Almedalen: Stål – och verkstadsindustrin ska säkra kompetensförsörjningen


Vid ett möte i Almedalen enades stålindustri, industrikommuner i Gävleborg och Dalarna och Högskolan Dalarna om satsningar på kompetensförsörjning för stål – och verkstadsindustrin som i dag är i stort behov av ingenjörer, tekniker och personer med annan relevant kompetens.

Utifrån vikten av samverkan mellan Triple Steelix och våra samarbetspartners enades representanterna om att:

 • Ta fram ett underlag och analys utifrån stålets värdekedja inom det geografiska området Gävle-Göteborg, för att tydliga göra vilka gemensamma kompetensförsörjningsbehov som stål – och verkstadsindustrin står inför.
 • Aktörerna ska gå från samverkan till samskapande och därmed öka tempot i det gemensamma arbetet
 • Att lyfta attraktiviteten och visa på möjligheter och goda förutsättningar att arbeta på stål – och verkstadsföretag i Bergslagen.Där behöver man också se att arbetskraften är mer mobil och rörligare än någonsin och ofta bor och arbetar på olika orter, vilket bl.a. ”Den Stora jobbstudien” från Kairos Future visar på.

Triple Steelix tar som neutral part ansvaret för att samarbetet vidareutvecklas och intensifieras.

-­Tillsammans med industrin kan vi som kommun få ökad kunskap om kompetensbehovet och djupare insikter i arbetet med att skapa attraktiva platser att bo, leva och verka i, säger Peter Kärnström, Kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

-Utvecklingen får inte låsas in i kommunala eller regionala gränser. Stål- och verkstadsindustrin finns i många delar av landet och dess betydelse för tillväxten är nationell. Kommunerna har dock ett stort ansvar att locka kompetenser till våra orter som industrin behöver, säger Carl-Michael Raihle, Ovakao Hofors.

-Som högskola arbetar vi i långa cykler och kan inte förväntas producera snabba lösningar på akuta problem. Det är vårt ansvar att bygga framtidens kompetens, utifrån industrins utveckling och framtida behov, säger Martin Norsell, rektor för Högskolan Dalarna.
 • Nov 16, 2018

  Vad krävs av en underleverantör för att vara med i matchen?

  Branschnytt I bilföretaget Cevts nya fabrik, som kommer anställa 3500 personer, krävs det senaste inom teknologi. Då blir det viktigt att även leverantörerna hänger med i den tekniska utvecklingen, menar Cevts vd Mats Fägerhag.
  0
 • Nov 16, 2018

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Reportage Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0
 • Nov 16, 2018

  Nu kommer Ford lättaste superbil

  Reportage Kolfiberhjul och en motorhuv av polykarbonat är några av hemligheterna bakom lättviktaren med wow-känsla!
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Sverige och Hannovermässan - a perfect match!

  Den 1-5 april 2019 vänds blickarna mot världens största industrimässa i Hannover och Sverige tar rollen som partnerland. Satsningen innebär en fantastisk möjlighet för våra svenska industriföretag att visa upp sig och knyta nya samarbeten.
  0

 • Teknik

  Norelems dämpare levererar rätt struktur

  Eftersom chockabsorption och vibrationsstyrning är kritiskt för långsiktig maskinprestanda så erbjuder norelems sortiment av industriella dämpare en enkel och kostnadseffektiv lösning.
  12
 • Teknik

  Formfräsning produktivt och ekonomiskt

  Dormer Pramets familj med ekonomiska fräsverktyg har förstärkts med flertalet nya sortiment för medelfin bearbetning och finbearbetning inom formverktygstillverkning.
  18